Kentsel Mekânlarda Yaşanan Morfolojik Değişimde Denetim Mekanizmalarının Rolü

Yazarlar

  • Elif Bülüç
  • Bilgehan Yılmaz Çakmak

Anahtar Kelimeler:

kentsel değişim- kentsel kimlik- morfolojik değişim- denetim mekanizmaları- mêkansal dizim yöntemi

Özet

İnsanoğlunun yaşadığı fiziksel çevre, döneminin teknolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel değerlerinin bir yansıması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kenti oluşturan mimari mekânlar, ekonomik, kültürel ve politik faktörlerin etkisiyle biçimlenirken, aslında o kente ait kimliğin biçimlendiği görülmektedir. Kentlerde yaşanan morfolojik değişimlere sosyo-kültürel, ekonomik, teknolojik ve politik birçok faktör etki ederken; göç, kentleşme, küreselleşme, eskime, yeni yapılaşma, denetim mekanizmalarının aldığı kararlar gibi birçok neden de yaşanan değişimde etkili olmaktadır. Değişimin kaçınılmaz olduğu günümüzde, kentsel mekânlarda parsel bazında yaşanan morfolojik değişim, süreç içerisinde kentsel mekânın tümüne etki ederek, oraya ait kimliğin değişmesinde etkili olmaktadır. Yaşanan bu kimlik değişiminin kentsel mekâna olumlu ya da olumsuz etkisinde ise, denetim mekanizmalarının tutumu ve aldığı kararlar ciddi bir öneme sahiptir. Bu çalışma ile denetim mekanizmaları tarafından tek yapı ölçeğinde alınan kararların, süreç içerisinde yapının bulunduğu kentsel mekânlara ait kimliği ne yönde değiştirdiği, karar alma sürecinde kentin morfolojik özelliklerinin ne derece dikkate alındığı irdelenmek istenmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Hall, A. C. (1996). Design Control: Towards a new approach. Oxford, Butterworth Architecture.

Kaya, H. S., Bölen, F. (2011). Kentsel Dokudaki Değişimin Fraktal Geometri Yöntemiyle İncelenmesi. İTÜ Dergisi/A Mimarlık, 10: 1, 39-50.

Kaypak Ş. (2010). Kentsel Dönüşüm Faaliyetlerine Etik ve Sosyal Sorumluluk Temelli Bir Yaklaşım. Niğde Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, 3 (2), 84-105.

Keleş, R. (1996). Kentleşme Politikası. İmge Yayınları, Ankara.

Köseoğlu, B. (2009). 1950-1970 Yılları Arasında Yapılan Müstakil Konut Alanlarında Değişim: Konya Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Moudon, A. V. (1997). Urban Morphology as an Emerging Interdisciplinary Field. Urban Morphology, 1, 3-10.

Neccar Ali H. (2009). Kentsel Dönüşüm Üzerine (1): Kavramsal Giriş. http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=8377.

Ünlü T. (2006). Mersin’de Değişen Kentsel Mekân: Çamlıbel’de Morfolojik Değişim. Megaron, 1 (4).

İndir

Yayınlanmış

2018-11-02

Nasıl Atıf Yapılır

Bülüç, E. ., & Yılmaz Çakmak, B. (2018). Kentsel Mekânlarda Yaşanan Morfolojik Değişimde Denetim Mekanizmalarının Rolü. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (II. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul), 837–849. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/110