Kentsel Morfoloji Konuşmaları - 12
12-14 Mayıs 2025 tarihlerinde Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı tarafından düzenlenecek olan V. Kentsel Morfoloji Sempozyumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.
Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı (TNUM) tarafından düzenlenen 5. Ulusal Kentsel Morfoloji Sempozyumu, bizleri, yerleşmeleri yalnızca yapısal varlıklar olarak değil, aynı zamanda doğanın bir uzantısı, derin ekolojik ilişkilerin bir ürünü olan, karmaşık yapıda, çok katmanlı, dönüşen habitatlar olarak yeniden düşünmeye davet ediyor. Yerleşmeler, tıpkı canlı organizmalar gibi, büyüyen, değişen, yıkılan, yok olan, yeniden yapılanan süreçlerle şekillenmektedir. İçinde yaşadığımız çağda yerleşmeler hiç olmadığı kadar hızlı, beklenmedik ve travmatik olaylara tanıklık etmektedir. Kentlerde toplumsal, mekansal ve çevresel bütünleşememe sorunu giderek daha belirginleşmektedir. Yaşamın ve yaşam çevresinin süreklilik ve süreksizlikler, yıkım ve yapımlar, kopuş ve işgaller barındıran bir bütün olarak yeniden yorumlanması önem kazanmaktadır.
V. Kentsel Morfoloji Sempozyumu; bu bütünleşememe sorunun artmakta olduğu bir ortamda yerleşmelerin çok boyutlu ilişkiler üzerinden yeniden tartışılmasını amaçlamaktadır. Yerleşmeleri kentsel morfoloji bilim alanının kuram, yöntem ve uygulama boyutlarıyla tartışmak üzere 12-14 Mayıs 2025 tarihleri arasında Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde, KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve KTÜ Mimarlık Bölümünün katkılarıyla düzenlenmektedir.
Sempozyumda “ORGANİZMA’dan HABİTAT’a “Süreklilik-süreksizlik, yıkım-yapım, kopuş-işgal” ana teması altında yer alan konu başlıklarında tartışmalar yapılması öngörülmektedir:
KONU BAŞLIKLARI
Krizler: İklim değişikliği, küresel ısınma, doğal afetler, savaşlar, göçler, çatışmalar, pandemi, geçici kentler, küresel sorunlar...
Çevre ve Yaşam Alanları: Yapılı çevre, doğal çevre, sosyo-kültürel çevre, tarihsel çevre, kamusal alanlar, ekolojik alanlar, merkez, konut alanları, yeşil alanlar, sınırlar …
Yöntem: Çok disiplinli yaklaşımlar, karşılaştırmalı çalışmalar, koruma çalışmaları, tarihsel-coğrafya, tipo-morfoloji, çeper-kuşak, mekan dizimi, fraktal, morfometrik, bilgisayar uygulamaları, algoritmalar, yapay zeka, sayısal modelleme …
Süreç ve Yönetim: Planlama, Mimarlık ve Tasarım, aktörler, politikalar, yasalar, uygulamalar, müdahaleler, deneyimler …
KURULLAR
SÜREÇ
*V. Kentsel Morfoloji Sempozyumu'na gönderilen bütün çalışmalar çift kör hakem süreci ile değerlendirilecektir. Değerlendirme sonuçları bildiri sahiplerine, belirtilen tarihte eposta yoluyla duyurulacaktır.
** Organizasyon komitesi tarafından yapılacak değerlendirme ile LivenARCH+ - LIVable ENvironments and ARCHitecture+ Journal, DRArch – Journal of Design for Resilience in Architeture and Planning ve mad - Mekansal Araştırmalar dergilerinde yayınlanmak üzere bildiriler seçilecektir. Seçilen bildiriler ilgili dergilerin yazım kurallarına göre düzenlenecek ve hakem değerlendirmeleri doğrultusunda seçilen bildirilerin makale olarak basılması önerilecektir.
Sempozyum Düzenleme Kurulu
31. ISUF Konferansına Türkiye’den Katılım Raporu yayınlandı.
6-20 Eylül 2024 tarihleri arasında São Paulo, Brezilya’da Mackenzie Presbyterian Üniversitesi ev sahipliğinde "Kentsel Formun Gelecek Ufukları" ana teması ile düzenlenen Uluslararası Kentsel Form Seminerine (ISUF 2024) Türkiye'den 13 araştırmacı, 10 farklı araştırma konusu katkı vermiştir.
12-14 Mayıs 2025 tarihlerinde Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı tarafından düzenlenecek olan V. Kentsel Morfoloji Sempozyumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.
Platform & workflow by OJS/PKP ©2022
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.