Balıkesir Kent Morfolojisi: Tarihsel Bir Okuma

Yazarlar

  • Yasemin İnce Güney

Anahtar Kelimeler:

Balıkesir- Kent Morfolojisi- Kentsel Değişim/Dönüşüm

Özet

Balıkesir, İstanbul ve Bursa’yı İzmir’ e bağlayan kara ulaşım ağları üzerinde yer alması, Bandırma iskelesi ile Marmara Denizi’ne, Edremit ve Ayvalık iskeleleri ile Ege Denizi’ne bağlı olması nedeni ile tarih boyunca ticari yönden önemli bir kent olmuştur. XVII. Yüzyıla kadar kentin batı ve güney-batı yönünde, Çamlık Tepesi’nin eteklerinde lineer olarak büyüdüğünü söyleyebiliriz. XIX. Yüzyılda demiryolunun kente gelmesi kentin gelişiminde önemli rol oynayan etmenlerden biri olmuştur. 1897 yılında meydana gelen büyük Balıkesir depreminden sonra kent yeniden bir yapılanma sürecine girmiştir. Cumhuriyet sonrası değişimlerin en önemli adımlarından birisi, 1937 yılında demiryolu sınırının geçilerek eskiden İlyaslar Mezarlığı olarak bilinen alanda Atatürk Parkı adında bir kültür parkının kurulması olmuştur. Kentin ilk imar planı 1941 yılında Ernst Egli tarafından hazırlanarak 1944 yılında kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. 2000’li yıllara kadar tek merkezli yapısını koruyan, ‘arada kent’ olarak anılan Balıkesir, 21.yüzyılda ülke genelindeki değişimlere eşgüdümlü olarak yeni bir çehre kazanmak için atılımlar yapmaya başlamıştır. 2005 yılında Otobüs Terminalinin kentin doğu girişine taşınması, yine aynı bölgede 2006 yılında TOKİ ile Balıkesir Belediyesi’nin ortaklaşa kurdukları Yeni Mahalle, 2007 senesinde kentin ilk AVM’si Yay/ada’nın kurulması, Üniversitenin 2002 yılında kentin güney-batısında yer alan Çağış Kampüsüne taşınması ilk adımlardan bazılarıdır. En önemli adım ise, TBMM Genel Kurulunda 12/11/2012 tarihinde kabul edilen 6360 numaralı yasayla büyükşehir statüsüne alınmış olan Balıkesir ilinin, 30 Mart 2014 günü yapılan yerel seçimlerden bu yana Büyükşehir Belediyesi olarak yönetilmesidir. Kentin çoklu merkez oluşumuna paralel olarak Merkez ilçe, Karesi ve Altıeylül Belediyeleri olarak ikiye ayrılarak kentin geçirdiği değişim ve dönüşümün ivmesi artırılmıştır. Balıkesir Büyükşehir Belediye’si ve yeni kurulan Karesi ve Altıeylül Belediyeleri tarafından, Balıkesir’i “marka kent yapma” amacıyla Çamlık Tepesi Rekreasyon Alanı düzenlemesi ve Çamlık Camii projesi, Çay Deresi Rekreasyon Alanı ve Balıkesir Fuar ve Kongre Merkezi (Avlu Balıkesir) projesi, Baltok Toplu Konut projesi gibi pek çok ‘vizyon’ proje medyada gündeme getirilmiştir. Bu çalışmada, tarihsel süreçte kent morfolojisinin geçirdiği değişimler var olan kent haritaları üzerinden okunacaktır. Egli’nin hazırladığı 1941 planı, 1971 tarihli imar planı ve günümüzde Büyükşehir olduktan sonra geçerli olan imar planı üzerinden fiziksel çevreye ait doku elemanlarının (binalar, yapı adaları, ve sokak dokuları) oluşum ve değişim süreçleri analiz edilecektir. Kentin günümüzde yaşadığı radikal morfolojik değişimin kent dokusu üzerindeki etkileri, sosyo-ekonomik, kültürel ve politik yansımaları irdelenecektir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Akpınarlı, K. K. (2009) Balıkesir Şehir ve Belediye Tarihi. Balıkesir Belediyesi Kent Arşivi Yayınları, no: 1, Balıkesir.

Balıkesir Valiliği (1973) Balıkesir İl Yıllığı

Balıkesir Belediyesi (1987) Balıkesir İmar Planı Araştırması.

Çetin, M. (2003) Balıkesir Tarihi Kent Dokusu ve Sivil Mimari Örnekleri, Bitek Kent Balıkesir, Yapı Kredi Yayınları no: 1919, İstanbul.

Egli, E. (1941) Balıkesir İmar Plan Raporu, Balıkesir Belediyesi, Balıkesir.

Egli, E. (1944). Balıkesir İmar Raporu, Balıkesir

Erbey, S. & Sınmaz, S. (2018) “Balıkesir Merkez İ̇lçeleri Mekansal Gelişme Süreci Kapsamında Sosyal Dokunun Analizi ve Değerlendirilmesi,” Uluslararası Necatibey Eğitim ve Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi, UNESAK 2018, 26-28 Ekim 2018, Balıkesir.

Eren, M. (1990) Balıkesir İl Müftüleri ve Tarihi Kitabeler, İnci Ofset, Balıkesir.

Güney, Y. I. (2006) Bir Yıkımın Düşündürdükleri: Balıkesir Kervansaray Oteli. Mimarlık, Mimarlar Odası Yayını, 331, 17-18.

Güney, Y.I. ve H. Uçar, Balıkesir Kent Tarihi ve Envanter Çalışması, Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi Projesi, BAU-BAP 2008-34.

Güney, Y.I. ve H. Uçar (2007) Küreselleşme ve Arada Kentler: Balıkesir Örneği. IAPS Kültür ve Mekan Toplantıları Ulusal Sempozyum 1, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Guney, Y. & Uçar H. (2013) “Balıkesir Kent Merkezinde Cumhuriyet Dönemi Yapıları,” Balıkesir Kent Tarihi, Ali Duymaz (ed.) Balıkesir Valilik Yayınları.

İbn Batuta (1971) İbn Batuta Seyahatnamesinden Seçmeler. İ.Parmaksızoğlu (haz.) 41-42.

Mutaf, A. (2002) XVII. Yüzyılda Balıkesir’de Kadınlar. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, yayınlanmamış doktora tezi, İzmir.

Mutaf, A. (1997) Salnamelerde Karesi Sancağı. Balıkesir.

Mutaf, A. (2003) Salnamelere Göre Karesi (1847-1922). Balıkesir Zağnos Kültür ve Eğitim Vakfı Yayınları, no:9, Balıkesir.

Mutaf, A. (1996) Tarihi Eserleriyle Balıkesir. Balıkesir Belediyesi Kültür Yayınları no:7, Balıkesir.

Su, K. (1937) XVII ve XVIII. Yüzyıllarda Balıkesir Şehir Hayatı. Balıkesir Halkevi Yayınları, no: 14, İstanbul.

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi (2010) Balıkesir ve İlçelerinde Cumhuriyet Dönemi Yapıları 2.

Tolun, B. (1970) Balıkesir Ovasında Yerleşme ve İktisadi Faliyetler, İstanbul.

Uçar, H. & Güney, Y. (2013) Balıkesir Kent Merkezinde Tarihi Yapılar, Balıkesir Kent Tarihi, Ali Duymaz (ed.) Balıkesir Valilik Yayınları

Uygun, K. (2006) Karesi İdâdîsi Ve Sultânîsi, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

Uzunçarşılı, İ. H. (2000) Karesi Vilayeti Tarihçesi, A. Mutaf (Hazırlayan) Zağnos Eğitim ve Kültür Vakfı Yayınları, no: 7, Balıkesir.

Ünlüyol, A. (1995). Şer’iyye Sicillerine Göre XVIII. Asrın ilk yarısında Balıkesir (1700-1730). Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, yayınlanmamış doktora tezi, Bursa.

Yüzbaşı İshak Hakkı Bey. 1997 (1920). 1920’de Balıkesir. Balıkesir Valiliği Kültür Yayınları, no: 19971, Balıkesir.

İndir

Yayınlanmış

2018-11-02

Nasıl Atıf Yapılır

İnce Güney, Y. (2018). Balıkesir Kent Morfolojisi: Tarihsel Bir Okuma. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (II. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul), 383–394. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/118