Ayvalık ve Lesbos Kırsal Yerleşme Morfolojilerinin Karşılaştırılması

Yazarlar

  • İnci Olgun
  • Derya Altıner
  • Kumru Çılgın
  • Esra Turgut

Anahtar Kelimeler:

kırsal yerleşme morfolojisi- kültürel ekosistem- sürdürülebilir kırsal kalkınma- Ayvalık- Lesbos

Özet

Bu bildiri, Yunanistan’a en yakın yerleşimlerden biri olan Ayvalık’ın kırsalında bir dönem Rumların da yaşadığı ve günümüzde söz konusu döneme ait tipolojiyi ve kültürü belli bir oranda korumakta olan köyler ile karşı yaka Lesbos’un köy yerleşimlerini karşılaştırmak ve benzerliklerin, farklılıkların ve ilişkiselliklerin kırsalda nasıl tezahür ettiğini analiz ederek, kırsal kalkınma hedefi çerçevesinde potansiyelleri ortaya çıkarmak amacıyla kurgulanmış ve 2017 sonunda tamamlanmış bir bilimsel araştırma projesine dayanmaktadır. Coğrafi ve kültürel sürekliliğin sağlanması ve sahip olunan mirasın nasıl aktarılacağına dair çözümlerin yerleşme morfolojisinin ilişkili olduğu parametrelerle tartışılması, özellikle kurtarılabilir olanın potansiyelini güce dönüştürmek açısından önem arz etmektedir. Bu kapsamda bildiride, belirli ölçütler doğrultusunda detaylı incelenmek üzere seçilmiş Ayvalık’ta 3, Lesbos’ta ise 4 odak köyün ışık tuttuğu kırsal alanlar bütününde olumsuz bir şekilde gelişen mekânsal değişimin önüne geçilmesinde hangi kriterlerin referans alınabileceğinin karşılaştırmalı olarak tartışılması hedeflenmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Dermitzakis, M. D., ve Drinia, H. (1999). The Presence of Fossil Mammals in Lesvos Island. NE Aegean Sea, and Their Palaeobiogeographical Implications. Deinsea (7), 113-120 (http:// natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=538625). Erişim Tarihi: 10.04.2017.

Doğan, G. (2008). İngiliz ve Fransız Seyyahlara Göre 17. ve 18. Yüzyıllarda Ege Adaları (Midilli, Sakız, Sisam, Rodos) ve Çevresi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Islepact (2012). Island Sustainable Energy Action Plan (ISEAP), Island of Lesvos. Sustainable Energy Actions for Islands (http://www.islepact.eu/userfiles/ISEAPs/Report/greece/ISEAP_Lesvos%20 (draft_v2).pdf). Erişim Tarihi: 15.01.2017.

Lesbos Belediyesi (2015). Stratejik ve Operasyonel Program; İlk Aşama: Stratejik Planlama (Στρατηγικο και επιχειρησιακο προγραμμα, α’ φαση: στρατηγικοσ σχεδιασμοσ)

Olgun, İ., Çılgın, K., Altıner, D., Turgut, E., Ergün, M. ve Manco, T. K. (2018). 2 Yaka 1 Coğrafya: Ayvalık ve Lesbos Kırsalı. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yayınları.

Spilanis, G., ve Kizos, T. (2015). Adaların Atlası (Ατλασ των νησιων). Mytilene: University of the Aegean.

Vostani-Koumbas, E. (1984). Greek Traditional Architecture Lesbos. P. Ramp, cev., Atina: “Melissa” Publishing House.

İndir

Yayınlanmış

2018-11-02

Nasıl Atıf Yapılır

Olgun, İnci, Altıner, D., Çılgın, K., & Turgut, E. . (2018). Ayvalık ve Lesbos Kırsal Yerleşme Morfolojilerinin Karşılaştırılması. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (II. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul), 665–691. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/137