Bölünmüş Bir Kentin Kamusal Mekân Pratikleri: Lefkoşa Surlariçi

Yazarlar

  • Nezire Özgece Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  • Gizem Caner Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

Bölünmüş kent- Kamusal mekân ağı- Lefkoşa surlariçi- Mekânsal pratikler- Tarihi kent merkezi

Özet

Kent dokusunu oluşturan en önemli açık alanlardan olan sokaklar ve meydanlar, hem kentlerin kamusal alan ağını oluşturan hem de toplumsal yaşamda öne çıkan kentsel mekânlar olarak kabul edilmektedir. Sokaklar, kentsel doku içindeki hareketi simgelerken, meydanlar bu hareketin toplandığı ve dağıldığı düğüm noktalarıdır. Ancak kentler ve dolayısıyla kamusal alan ağları, tarihsel süreç içerisinde dönüşümlere uğramakta, kendilerine özgü ekonomik ve politik koşullarla farklılaşmaktadırlar. Tarihi kent merkezleri ise bu dönüşümden en çok etkilenen alanlardır. Avrupa’nın son bölünmüş başkenti Lefkoşa’da bu dönüşümü tarihi kent merkezi olan Surlariçi bölgesi üzerinden net olarak okumak mümkündür. Surlariçi’nde, Kuzey’den Güney’e uzanan, bölünme öncesinde kesintisiz olarak varlığını sürdüren geleneksel bir alışveriş aksı bulunmaktadır. Kuzeyde Girne Kapısı’ndan başlayarak, Girne Caddesi üzerinden, güneyde Ledra Caddesi ile devam eden ve Eleftheria Meydanı’yla biten bu güzergah, geçmişten günümüze kent merkezinin en önemli kamusal aksı olma özelliğini korumuştur. Zamanla kent içi ana dolaşım hattının önemli bir parçası haline gelen bu aks, Surlariçi’nin ana omurgasını oluşturmakta ve kentin en önemli kamusal meydanlarını barındırmaktadır; kuzeyde İnönü Meydanı ile başlayan güzergah, güneyde Eleftheria Meydanı ile bitmektedir. Bu nedenle bu araştırmanın çalışma alanı bu meydanlarla sınırlanmış aks olarak belirlenmiştir. Bu bahsedilenler ışığında, bu çalışma, Lefkoşa Surlariçi’nin ana kamusal aksının bölünme öncesi, sonrası ve mevcut durumdaki kısmi birleşim olarak üç farklı dönemdeki morfolojik değişimine dikkat çekerken, günümüzdeki mekânsal konfigürasyonuna odaklanmaktadır. Mekân Dizimi yöntemi ile kamusal aksın üç farklı dönemdeki erişilebilirlik değerleri yorumlanırken, fonksiyonel analiz ile kamusal aksın kullanım çeşitliliği değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında ayrıca, Lefkoşa kent merkezinin ana kamusal aksının başlangıç ve bitiş noktası olarak kabul edilebilecek iki önemli meydan da ilgili planlama stratejileri ve mekânsal pratikleri kapsamında tartışılmaktadır. Araştırmanın ön bulguları, geleneksel alışveriş aksının belirtilen üç dönem için farklı mekânsal nitelikler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Mevcut durumda, aksın kuzey ve güney yarısının farklı mekânsal kurgusu ve kullanım biçimleriyle bir bütünlük oluşturamadığı, kuzeydeki başlangıç noktasının giderek zayıflayan bir kamusal alana doğru evrilirken, güneydeki bitiş noktası kentsel kamusal alan kullanımını yayarak mekânsal ve imgesel olarak güçlü bir kamusal mekân geliştirmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Berman, M. (1994). Katı Olan Herşey Buharlaşıyor / All That Is Solid Melts Into Air, Trans.: Ümit Altuğ & Bülent Peker, Mithat Sancar, İstanbul: İletişim Yayınları.

Edgü, E., Taluğ, M., Özgece, N. (2015). Divided shopping: A syntactic approach to Consumer behaviour”, A|Z ITU Journal of the Faculty of Architecture, 12(3), 175-188.

Gül M., & Dee J. (2015). Sarajevo – A city profile. Cities. 43(2015), 152-166.

Hillier, B. (1996). Space is the Machine. Cambridge: Cambridge University Press.

Hillier, B. (1999). Self-Generated Neighbourhoods. 2nd International Space Syntax Symposium Proceedings, London, 01.01-01.24.

Krier, R. (1979). Urban Space. London: Academy Editions.

Penn, A., Hillier, B., Banister, D. & Xu, J. (1998). Configurational modelling of urban movement networks. Environment and Planning B: planning and design, 25(1), 59-84.

UNDP/UNCHS (1984). Nicosia Master Plan final report. Nicosia.

UNOPS (2005). Nicosia Master Plan: New Vision for the core of Nicosia (Phase II), Outline Plan, Final Report. Programme Management Unit: Bi-Communal Development Programme.

Zaha Hadid Architects. https://www.zaha-hadid.com/masterplans/eleftheria-square/

Ek Dosyalar

Yayınlanmış

2023-05-30

Nasıl Atıf Yapılır

Özgece, N., & Caner, G. (2023). Bölünmüş Bir Kentin Kamusal Mekân Pratikleri: Lefkoşa Surlariçi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (IV. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Konya), 548–556. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/256