Arkeolojik ve Kentsel Veriler Işığında İstanbul Saraçhane Arkeoloji Parkı’nın M.S. 5.yy’dan Günümüze Kadar Geçirdiği Değişimler Üzerine Bir Değerlendirme
Anahtar Kelimeler:
Haritalama- Kent Arkeolojisi- Kentsel Koruma- SaraçhaneÖzet
Bir kentin tarihini anlamak ve bu tarihin çok katmanlılığının morfolojik izlerini bulmak; geçmişi Paleolitik Dönem’e kadar dayanan, sürekli yerleşim görmüş ve bugün de bir anakent olarak yaşamını devam ettiren İstanbul gibi kentlerde öncelikli olarak önemli ve zordur. Saraçhane Arkeoloji Parkı ve yakın çevresi, özellikle Erken Bizans ve Erken Osmanlı dönemlerine tarihlenen önemli yapılar barındıran ve Cumhuriyet Döneminde de kentsel dokuda kökten değişikliklere sahne olmuş bir bölge olarak, İstanbul’un uzun kent tarihini değerlendirmede özel bir konumda yer almaktadır. İstanbul’un Bizans’tan Osmanlı’ya kentsel sürekliliklerini ve kesintilerini değerlendirebilmek için, Erken Bizans Dönemi’nde imparatorluğun seremoni kiliselerinden biri olan Polyeuktos Kilisesi’nin kalıntılarının bulunduğu alanın seçilmesi, söz konusu bölgenin kentin tarihinde mütemadiyen yerleşim hassasiyeti gösterilen bir bölgesi olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Günümüzde Saraçhane Arkeoloji Parkı olarak anılan bölge aslında 20. yüzyıl başında küçük ölçekli camilerin ve ahşap konakların yer aldığı, toprak altındaki görkemli Polyeuktos Kilisesi’nin ise kent belleğinden yaklaşık 800 yıl önce silindiği bir alandır. 20. yüzyılın ortalarına doğru çeşitli nedenlerle camiler ve ahşap konak dokusu ortadan kalkmış, 1960’lı yıllarda ise bu alanın komşuluğunda Haşim İşcan geçidi ve İstanbul Belediyesi inşaatı sırasında kazılarda Polyeuktos Kilisesi’nin kalıntılarının ortaya çıkmasıyla kapsamlı arkeolojik kazı çalışmalarına başlanmıştır. Böylece Ayasofya öncesi Bizans İmparatorluğu’nun en görkemli kilisesi olduğu yazılı belgelerden bilinen ama ketteki yeri tam olarak bilinmeyen Polyeuktos Kilisesi yeniden keşfedilmiştir. Bu bildiride 1960’larda alanda yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik verilerin yorumlanması ve Bizans Dönemi sonrası kentsel değişimin haritalar ile güncel kentsel dokunun okunması ile arkeoloji, haritacılık ve mimarlık disiplinlerinin sağladığı somut veriler ışığında kentin çok katmanlılığına bütüncül bir bakışın sunulması amaçlanmıştır. Bu çok katmanlı strüktürün ortaya konulmasında birçok dönem haritası incelenmiş; bunlardan Saraçhane Kazıları Dönem Analizi Haritası, Ekrem Hakkı Ayverdi’nin 19. Asırda İstanbul Haritası, Alman Mavileri Haritaları, 1923 Şehremaneti Haritası, Pervititch Haritası, 1934 İstanbul Şehri Rehberi Haritası ve Müller-Wiener’in İstanbul’un Tarihsel Topografyası haritasından doğrudan faydalanılarak retrospektif bir morfolojik analiz yapılmıştır.
İndirmeler
Referanslar
A. H. (1987). Camilerimiz Ansiklopedisi ( Hadikatü'l-Cevami) (Cilt I). (İ. Erzi, Dü.) İstanbul: Tercüman Aile ve Kültür Kitaplığı Yayınları.
Akın, N. (2001). İstanbul kent tarihi açısından önemli bir kaynak. Cumhuriyet Kitap, 7-10.
Ayanoğlu, F. İ. (1969). İstanbul'da Yola Kalbedilen Cami Vesaire. Vakıf Dergisi, 329-346.
Ayverdi, E. H. (1958). 19. Asırda İstanbul Haritası. İstanbul: İstanbul Fethi Derneği İstanbul Enstirüsü Yayınları.
Ayverdi, E. H. (1973). Osmanlı Mimarisinin Fatih Devri 855-886.
Barkan, Ö. L., & Ayverdi, E. H. (1970). İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri 953 (1546) Tarihli. İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti.
Batur, A. (2001). Pervititch haritaları ya da. Bir kenti okumak. Cumhuriyet Kitap, 3-5.
Doğan, P. (2019). Saraçhane Arkeoloji Parkı'nın Kent Arkeolojisi Bağlamında İncelenmesi ve Koruma Önerisi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstirüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Glück, H. (1921). Probleme des Wölbungsbaues Die Bader Konstaninoples. Viyana: Verlag von Halm und Goldmann.
Harrison, R. M. (1989). A Temple For Byzantium. Austin: University of Texas Press.
Harrison, R. M. (1989b). Excavations at Sarachane in İstanbul, Volume 1. Princeton: Princeton University Press.
Harrison, R. M., Fıratlı, N., & Hayes, J. W. (1968). Excavations at Saraçhane in Istanbul: Fifth Preliminary Report, with a Contribution on A Seventh-Century Pottery Group. Dumbarton Oaks Papers(22), 195-216.
Haskan, M. N. (1995). İstanbul Hamamları. İstanbul: Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu.
Mango, C., & Sevcenko, I. (1961). Remains of the Church of St. Polyeuktos at Constantinople. Dumbarton Oaks Papers, 243-47. doi:10.2307/1291183
Müller-Wiener, W. (2016). İstanbul'un Tarihsel Topografyası (4 b.). İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.
Nuri, O. (1934). İstanbul Şehri Rehberi. İstanbul: İstanbul Belediyesi.
Özgüven, B. (1993). Ayas Bin Abdullah (Cilt 1). İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.
Sönmez, Z. (1991). Ayas Ağa. T. D. Vakfı içinde, İslam Ansiklopedisi (Cilt 4, s. 201). İstanbul.
Tekeli, İ. (1993). Haritalar. Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi 3, 556-560.
Ek Dosyalar
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Pelin Doğan Nergiz- Zeynep Eres Özdoğan
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.