Kent Morfolojisinin Değişiminde Yüksek Yapıların Rolü: İzmir Kent Araştırmaları

Yazarlar

  • Ahmet İlker Yalıner Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Hasan Begeç Dokuz Eylül Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

Kent silüeti- Kentsel bellek- Yapı-Kent ilişkisi- Yüksek yapı-Kent Morfolojisi Etkileşimi

Özet

Türkiye’de kentleşme politikalarında kritik tarih 1965’tir. Kat mülkiyeti kanununun çıkması ile birlikte kentlerde yapı tipolojisi değişmeye başlamış, bu değişim biçimsel kent belleğini etkilemiştir. Kat mülkiyeti kanununun etkileri sonucu müstakil yapıların yerlerini, apartman tipi yapılar almaya başlamıştır. Günümüzde apartman tipi konut yüksekliklerinin giderek arttığı ve nihai olarak yüksek yapılaşmanın görüldüğü durumlar bulunmaktadır. Bu morfolojik dönüşüm sürecinin kent kullanıcısına olumlu ya da olumsuz yansımaları olmuştur. 19. yüzyılın sonunda Amerika’da önceleri çalışma, sonraları barınma ihtiyacı nedeniyle karşımıza çıkan yüksek yapı tipolojisi, Türkiye’de ancak 20. Yüzyılın ikinci yarısında görülmeye başlamıştır. Türkiye’de ilk örneklerinin özellikle büyük kentlerde görüldüğü yüksek yapılar, devasa kütleleri ile yakın çevre/kent morfolojisi üzerinde önemli değişimler ortaya koymuştur. Uygulanan kentsel politikalar nedeniyle yüksek yapıların tekil ya da bölgesel inşa edildiği örnekler görmek olasıdır. İzmir kenti için de süreç benzer şekilde ilerlemektedir. Ancak İzmir’de 2000’li yılların başına kadar az sayıda tekil yüksek yapı inşası görülmekteyken, günümüzde yüksek yapı inşası son derece hız kazanmış, çok sayıda yüksek yapı, kent merkezi silüetinde etkin hale gelmiştir. İzmir kenti silüetinde yaşanan bu değişim araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu araştırmanın sorusu; yapı tipolojilerine bağlı olarak kentlerin morfolojik değişimlerine yönelik ön görü oluşturmak amacıyla, kent belleğinde yer alan kent morfolojisinin, inşa edilen yüksek yapılar ile nasıl değiştiği olarak belirlenmiştir. Araştırma sonunda yapı tipolojileri ile (özellikle yüksek yapılar) kentsel bellek arasındaki morfolojik ilişkiye bağlı farkındalık geliştirilmesi de amaçlanmaktadır. Araştırmanın yöntemi, İzmir kent merkezinde yüksek yapıların tekil ya da bölgesel inşa edildikleri çevrede geçmişten günümüze kadar yaşanan morfolojik sürecin kesit düzleminde analizine dayanmaktadır. Analizler için Alsancak ve Salhane bölgelerinde kalan yüksek yapıların yakın çevreleri morfolojik kırılma zamanlarına göre tipolojik kesitlere çevrilmiştir. Bu yöntemde geçmiş ve güncel imar haritaları ile uydu görüntülerinden faydalanılmış, kesit ve plan ölçüleri aslına uygun şekilde aktarılmıştır. Araştırmanın son kısmında ise İzmir’de gelecekte yaşanabilecek olası morfolojik değişimler tartışılmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Altınbulak, E. (2022). Kentsel morfolojide kalıcılık kuramı: Arcadius forumunun izlerinin okunması (Yüksek Lisans Tezi). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.

Aydınsoy, M. (2023). Karakter alanlarının morfolojik değişiminin niteliksel etkileri: Şenesevler, Levent ve Koşuyolu bahçeli konut yerleşimleri (Doktora Tezi). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.

Bilen, H. B. (2022). Diyarbakır Suriçi kentsel yenileme projesinin, kent morfolojisi ve kent kimliği açısından değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Aydın Üniversitesi.

Ching, D. K. (2004). Mimarlık Biçim, Mekân ve Düzen. Yapı Endüstri Merkezi İkinci Baskı. İstanbul.

Diktaş, E. O. & Yalıner, A. İ. (2021). İzmir yeni kent merkezinde yer alan yüksek yapıların yakın çevrelerinde yarattığı gölge alanların ışık hakkı bağlamında irdelenmesi. Ege Mimarlık, 2021-1(109), 42-47.

Gebel, Ş. (2022). Mahalle olgusundaki değişimin sosyo-kültürel ve morfolojik açıdan değerlendirilmesine yönelik bir araştırma: Kurtuluş Mahallesi örneği (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi.

Gürhan, İ. (2022). 19.yüzyıl İzmir Levantenleri ve kent morfolojisine etkisi üzerine bir inceleme (Yüksek Lisans Tezi). Başkent Üniversitesi.

Irmak, M. H. (2022). Kent gelişiminin morfolojik incelemesi: Urla örneği (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi.

Ladikli, R. (2022). Tarihi kentlerin morfolojisi üzerine bir değerlendirme (Yüksek Lisans Tezi). Kapadokya Üniversitesi.

Lynch, K. (2019). Kent İmgesi (2.baskı). Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Url-1 (2023, Mayıs). Wikipedia. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ulm_Katedrali#/media/Dosya: Ulm_Minster.jpg

Url-2 (2023, Mayıs). Bologna Welcome. https://static.bolognawelcome.com/immagini /ac/57/95/5d/ 20220601101753.jpg

Url-3 (2023, Mayıs). Dream Civil. https://dreamcivil.com/wp-content/uploads/2021/08/Burj-portrait-lagre_tcm25-475749-min.jpg

Ek Dosyalar

Yayınlanmış

2023-05-30

Nasıl Atıf Yapılır

Yalıner, A. İlker, & Begeç, H. (2023). Kent Morfolojisinin Değişiminde Yüksek Yapıların Rolü: İzmir Kent Araştırmaları. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (IV. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Konya), 359–369. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/309