Bağdat Kenti’nin Çağdaş ve Geleneksel Konut Dokusunun Kentsel Bütünleşme ve Algılanabilirlik Yönünden Karşılaştırmalı Analizi

Yazarlar

  • Hussein Hammadi Alfarhani Okan Üniversitesi
  • Bahar Başer Kalyoncuoğlu İstanbul Medipol Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

Mekan dizimi (space syntax)- Mekânsal bütünleşme- Algılanabilirlik- Geleneksel doku- Bağdat

Özet

Hillier ve Hanson (1984) kentsel ortamda sosyal yaşam ve fiziksel mekan arasındaki etkileşimleri ölçmek ve değerlendirmek için mekan dizimi teorisini oluşturmuşlardır. Mekanın sosyal mantığı olarak adlandırılan bu ilişkiler ağı mekan dizimi (space syntax) yönteminin sunduğu sayısal araçlar ile ölçülerek, kentsel mekanın konfigürasyonuna ve insan davranışının bundan nasıl etkilendiğine dair objektif değerlendirmeler yapılmasına olanak sağlarlar. Bu araştırmanın konusu olan ve dünyanın en eski yerleşmelerinden birisi olan Bağdat kenti geleneksel dokunun hala varlığını sürdürdüğü bir morfolojiye sahipken, son yıllarda ve özellikle savaş sonrası dönemde, artan nüfus artışı ile birlikte gelişen konut ihtiyacına cevap vermek amacıyla yeni yerleşim tipolojilerinin planlandığı bir sürece girmiştir. Bu araştırmanın amacı, köklü bir kentsel yerleşme geleneğine ve mimari dokuya sahip olan Bağdat kentinde sosyal yaşam kültürünün sürdürüldüğü geleneksel yerleşme örüntüsü ile grid sisteme dayanan yeni yerleşme dokusunun, sosyal açıdan kullanıcıda ve mekanda yarattığı karşılıklı etkileri ortaya koymaktır. Geleneksel yaşam kültürünün yeni yerleşme dokusuyla çeliştiği ve uyum sağlamaya çalıştığı yönleri daha objektif bir bakış açısıyla göstermek amacıyla Bağdat kentinden seçilen birisi geleneksel diğeri güncel iki farklı mahalle dokusu Depthmap ile oluşturulan aks haritası ve mahalle sakinleri ile yapılan sosyal sörvey aracılığı ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Yapılan değerlendirmede geleneksel yerleşmelerin güçlü bir kentsel imaja sahip olması, kültürel anlamda kullanıcısıyla kurduğu sosyal bağlar vb. özelliklerin mekânsal kalite açısından önemli olduğu, ancak eski yerleşme dokusunun günümüz kentlisinin bazı isteklerine cevap veremediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca tamamen yerel kültürden bağımsız, tekdüze, ithal yerleşim sistemlerinin eksikliği çekilen ihtiyaçlara cevap vermenin örtesine geçemediği, kentsel kültürel kimlik ve sosyal aidiyet açısından kentsel yaşantıyı yeterli düzeyde besleyemediği kanısına varılmıştır. Araştırmamızda vardığımız bu sonuçlar sayısal verilere dayanan değerlendirmemizle ortaya konacaktır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Al-Akkam, A. J. M. (2012) “Towards environmentally sustainable urban regeneration: A framework for Baghdad city centre”, International Journal of Sustainable Development 5 (9): 47-58.

Al-Rahmani, S. F. (1986) Principles for urban renewal in Iraq: A study to develop town planning principles for the renewal of Iraqi cities, with particular reference to Baghdad central area. University of Manchester. UK.

Behsh, M.B. (1993). Towards Housing in Harmony with Place. Sweden: LundInstitute of Technology, Lund University.

Bianca, S. (2000). Urban Form in the Arab World. UK: Thames &Hudson.

Fethi, I. (1977). Urban Conservation in Iraq: The Case for Protecting the Cultural Heritage of Iraq with Special Reference to Baghdad Including a Comprehensive Inventory of its Areas and Buildings of Historic or Architectural Interest, Sheffield: University of Sheffield, Dept. of Town and Regional Planning.

Hillier, B., (1996), Space is the Machine: A Configurational Theory of Architecture, Press Syndicate of the University of Cambridge.

Hillier, B., & Hanson, J. (1984). The Social Logic of Space. Cambridge, New York: Cambridge University Press. http://dx.doi.org/10.1017/CBO9780511597237.

Jacobs, J. (1961). The Death and Life of Great American Cities. Harmondsworth, Middlesex, England: Penguin Books.

Karimi, K. (2012). A configurational approach to analytical urban design: “Space syntax” methodology. Urban Design International, 17, 297-318. http://dx.doi.org/10.1057/udi.2012.19.

Kiet, A. (2010). Arab Culture and Urban Form. Focus, 8(1).

Madanipour, A. (1996). Design of urban space: an inquiry into a socio-spatial process. New York: Wiley.

National Investment Commission and Hanwha Engineering and Construction Corporate(NIC). (2019). Bismayah New City-National Housing Programme.

Warren, J., & Fethi, I. (1982). Traditional houses in Baghdad. Jensen.

URL-1 http://islamic-arts.org/2011/architecture-of-theabbaside-iraq-iran-and-egypt>.

URL-2: http://www.bismayah.org/english/index.asp>.

Ek Dosyalar

Yayınlanmış

2023-05-30

Nasıl Atıf Yapılır

Hammadi Alfarhani, H. ., & Başer Kalyoncuoğlu, B. (2023). Bağdat Kenti’nin Çağdaş ve Geleneksel Konut Dokusunun Kentsel Bütünleşme ve Algılanabilirlik Yönünden Karşılaştırmalı Analizi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (IV. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Konya), 654–663. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/358