‘Şehir Belkide Bir Ağaçtır’: Fiziksel Dokunun Belirleyicisi Olarak Kentsel Ağaçlar

Yazarlar

  • Duygu Cihanger

Anahtar Kelimeler:

Kent Tarihi- Kentsel Doku- Kent Ağaçları- Çınaraltı Meydanları

Özet

‘Çınaraltı meydanları’ bir çok kentsel ve kırsal yerleşimde karşımıza çıkan, yaşlı ve/veya ulu bir ağacın tanımladığı, çoğunlukla kamusal kullanımlara açık ve de kamu yapıları ile çevrelenmiş mekanlardır. Bu tipoloji içinde tartışılabilecek meydan örneklerinin analizi ile morfolojik açıdan dikkat çeken karakteristik nitelikler saptanabilir. Nitekim, yaşı yüzyılları bulan çınar ağaçları ve yakın çevrelerinde yarattıkları meydanlar, Türkiye’de birçok küçük yerleşimin fiziksel dokusunun adeta merkezinde yer almakta ve çevre doku bu odak alana referansla biçimlenmektedir. Söz konusu çalışma ise, Türkiye’de ‘Çınaraltı Meydanı’ tipolojisi içerisinde yer alan bir dizi örnek üzerinden yapılan morfolojik analizleri içermektedir. Bu çözümleme, doğal ögelerin farklı fiziksel bağlamlarda kentsel biçim üzerindeki belirleyici etkisini vurgulamaktadır. Bu yönüyle çalışma tipo-morfoloji yazını içerisine mekan üreten/yaratan ağaçları doğal bir ‘kentsel’ birim olarak ekleyerek yazına özgün bir yaklaşım önerisi getirmektedir. Çalışmanın savı bu nitelikteki ağaçların yalnızca bir peyzaj ögesi olmalarının ötesinde kentsel doku oluşumu süreçlerinde etkin (yer yer baş) rolleri olduğudur. Çalışma, görgül çözümlemesini İnkaya (Bursa), Kaynaklar (İzmir), Gölyazı (Bursa) ve Yalvaç (Isparta), çınaraltı meydanları örnekleri üzerinden kentsel yapı (strüktür) ve örüntü alt başlıklarında yapmaktadır. Analiz sonucu ortaya konulan tipolojik farklılaşma, nirengi niteliğindeki ağaçların farklı kentsel yapı ve doku oluşumundaki farklı nitelikli doğurucu etkisini ortaya koymaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Arnold, H. (1993) Trees in Urban Design, Van Nostrand Reinhold, New York.

Cerasi, M. M. (1985) Open Space, Water and Trees in Ottoman Urban Culture in the XVIIIth – XIXth Centuries, Environmental Design: Journal of the Islamic Environmental Design Research Centre 2, 36-50.

Cihanger, D. (2013) Trees in the Urban Context: A Study on the Relationship Between Meaning and Design, unpublished MSc thesis, METU: Ankara

Dwyer, J.F., Mcpherson, E.G., Schroeder, H.W., Rowntree, R.A. (1992) Assessing the Benefits and Costs of the Urban Forest, Journal of Arboriculture 18(5): September 1992 227-234.

DwyeR, J.F., Schroeder H.W., Gobster, P.H. (1993) The significance of Urban Trees and Forests: Toward a Deeper Understanding of Values, Journal of Architecture 17 (10), 276-284.

Ergun, P. (2004) Türk Kültüründe Ağaç Kültü, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara.

Ergun, P. (2010) Türk Kültüründe Ruhlar ve Orman Kültü, Evil Spirits and Forests in Turkish Culture, Milli Foklor, Yıl:22 Sayı:87, 113-121.

Nadel, I.B. and Oberlander, C. H. (1977) Trees in the City, Pergaon Press, New York

İndir

Yayınlanmış

2015-10-23

Nasıl Atıf Yapılır

Cihanger, D. (2015). ‘Şehir Belkide Bir Ağaçtır’: Fiziksel Dokunun Belirleyicisi Olarak Kentsel Ağaçlar. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (I. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Mersin), 453–467. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/44