“Şişli-Taksim Ulaşım Aksı ve Yakın Çevresinde” Kentsel Dokunun Morfolojik Analizi

Yazarlar

  • Pelin Gökgür
  • Bilge Ulusay Alpay

Anahtar Kelimeler:

Kentsel Doku- Parsel- Yol- Yapı- Boş Alan

Özet

Kentlerin morfolojik analizi birçok farklı seviyelerde yapılabilir. Bu seviyelerden biri olan kentsel doku, kentsel mekanı belirlerken mekânsal kullanımı tanımlayan ve belirleyen öğeleri de içinde barındırmaktadır. Bu doku mekan organizasyonu ve kullanım biçimi farklılıklarıyla bir kentin özellikli görsel formunu oluşturur. Kentsel dokuyu  oluşturan parsel /yol sistemi kentsel dokunun var olma nedenidir. Ve bu bağlantılar Panerai, Depaule ve Demorgon’un (1999) “Analyse Urbaine” adlı kitaplarında ifade ettikleri gibi yapılaşmış alanı oluşturmaktadır. Bu çalışmada Şişli-Taksim aksı ve yakın çevresindeki iki farklı kentsel doku; parsel  sistemi, yol sistemi, yapılaşmış alan ve boş alan sistemi gibi dört temel sistem açısından analiz edilerek değerlendirme yapılacaktır. Şişli-Taksim aksı ve çevresi İstanbul’un Avrupa yakasındaki en önemli akslardan biridir. Aksın Harbiye’den Taksim’e giderken sol  tarafında bulunan alan diğer çevre alanlardan çok farklı bir kentsel dokuya sahiptir. Kongre Vadisi olarak adlandırılan bu alanda 1850'li yıllarda bazı idari ve askeri yapıların inşa edildiği ve 1940'lı yıllarda Prost’un Nazım İmar Planları ile birlikte kente hizmet veren spor ve kültür yapıları, radyo evi gibi kentsel donatı yapılarının bu alana eklemlendiği, bu işlevlerle vadide farklı bir kentsel dokunun oluştuğu ve bunun günümüzde de devam ettiği görülmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Borie, A., Deneuil, F.(1982) Methode d’analyse des tissus urbains traditionnels, Cahiers Techniques: Musées et Monuments/Studies and documents on the cultural heritage, n:3, Document UNESCO. (www.torontopubliclibrary.ca.) erişim tarihi:18.07.2015.

Borruey, R., ve Orillard, C.,(2007) L’architecture des territoires métropolisés. (www.predat.net) erişim tarihi: 06.08.2015.

Boudon, F. (1975) Tissu urbain et architecture. L’analyse parcellaire comme base de l’histoire architecturale. (www.persee.fr/web/revues/home) erişim tarihi: 06.08.2015.

Curdes, G. (1997) Stadtstruktur und Stadtgestaltung, Kohlhammer, Stuttgart

Formes Urbaines Résidentielles de Caen-Métropole (Agence d’urbanisme de Caen-Métropole) www.aucame.fr. (2010) erişim tarihi: 18.07.2015.

Levy, A.(2005) Formes Urbaines et significations: revisiterla morphologie urbaine. (www.cairn.info/revue- Espaces-et-sociétés) erişimtarihi:18.07.2015.

Lynch, K .(2010) Kent İmgesi, (Çev. İ. Başaran), İş Bankası Kültür Yayınları.

Merlin, P., Choay, F. (1988) Dictionnaire de l’urbanisme et de l’aménagement, Presses Universitaires de France, Paris.

Panerai, P., Depaule, J-C., Demorgon, M. (1999) Analyseurbaine, Editions Parenthèses, France. Prost, H. (1938) İstanbul Nazım Planını İzah eden Rapor, İstanbul Belediye Matbaası.

Raith, E. (2000) Stadtmorphologie, Annӓhrungen, Umsetzungen, Aussichten, Springer, Wien-New York

Raynaud, D. ( 2005) Forme urbaine: une notion exemplaire du point de vue de l’épistémologie des sciences sociales.(https://halshs.archives-ouvertes.fr/ erişim tarihi: 06.08.2015.

İndir

Yayınlanmış

2015-10-23

Nasıl Atıf Yapılır

Gökgür, P., & Ulusay Alpay, B. (2015). “Şişli-Taksim Ulaşım Aksı ve Yakın Çevresinde” Kentsel Dokunun Morfolojik Analizi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (I. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Mersin), 468–484. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/45