Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, 11 Nisan 2014 tarihinde, Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi’nin ev sahipliğinde Mersin Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Kuruluş Çalıştayı ile kurulmuştur. Söz konusu buluşma, Türkiye’de kentsel morfoloji alanında yapılan çok sayıda değerli çalışmayı paylaşmak ve değişik kurum ve kuruluşlarda, bu alanın farklı boyutları/yönlerine yönelik çalışmalar sürdüren değişik alanlardan biliminsanlarının iletişimini sağlamak, geleceğe yönelik ortak çalışma ve işbirliklerini tartışmak, bu alandaki çalışmaları uluslararası işbirlikleri, diğer bölgesel ağlar ve ISUF ile ilişki içinde genişletmek amacıyla yapılmıştır.  Bu nedenle, söz konusu ilk toplantı, “Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı Kuruluş Çalıştayı” olarak adlandırılmıştır.

Kuruluşundan sonra ilki 2015 yılında Mersin Üniversitesi, ikincisi 2018 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve üçüncüsü 2021 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde olmak üzere 3 ulusal sempozyum düzenleyen Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, ISUF'un (International Seminer on Urban Morphology) her yıl düzenlediği uluslararası konferanslara da en fazla katılım sağlayan yerel ağlardan olmuştur. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı’nın, 2023 yılında düzenleyeceği 4. Kentsel Morfoloji Sempozyumu’na Konya Teknik Üniversitesi ev sahipliği yapacaktır.

Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı’nın kurulmasından sonra Türkiye’de son yıllarda kentsel morfoloji alanındaki araştırmaların ve tez çalışmalarının arttığı, bu çalışmaların yayına dönüştüğü görülmektedir ve kentsel morfoloji, Türkiye’de bir çalışma alanı olarak yaygınlaşmaktadır. 2021 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 3. Kentsel Morfoloji Sempozyumu’nda alınan kararlar doğrultusunda, çalışmalarını kentsel morfoloji alanında sürdüren genç araştırmacıların çalışmalarını paylaşmalarına olanak sağlamak, yeni araştırmaları teşvik etmek ve kentsel morfoloji alanın sağladığı araştırma yaklaşımlarının Türkiye’deki araştırmacılarca tartışılmasına zemin oluşturmak amacıyla, düzenli olarak gerçekleştirilecek “Kentsel Morfoloji Konuşmaları” başlatılmıştır. Ayrıca, çalışmalar için Türkçe kaynak oluşturacak bir sözlük çalışması da Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı tarafından yürütülmektedir.

Kentsel Morfoloji Konuşmaları, sözlük çalışması ve araştırma ağının her türlü etkinlik ve çalışması, kentsel morfoloji alanına ilgi duyan ve katkı sağlamak isteyen tüm araştırmacılara açıktır.

Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı tarafından gerçekleştirilecek her türlü etkinlik ve çalışma hakkında güncel bilgiye bu web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından (Twitter: @tnum_tr, Instagram: tnum_tr) ulaşılabilir.

Duyurular