Samsun’da Evin İstisnai Halleri: Kuyu Sokak ve Çevresindeki Bahçeli Evler

Yazarlar

  • Saadet Gündoğdu Samsun Üniversitesi
  • Melek Kutlu Divleli Samsun Üniversitesi
  • Evrim Düzenli Samsun Üniversitesi
  • Abdullah Asım Divleli Samsun Üniversitesi
  • Muhammet Talha Öksüzoğlu Samsun Üniversitesi
  • Hande Eyüboğlu Samsun Üniversitesi
  • Mustafa Furkan Gündüz Samsun Üniversitesi
  • Tuğbanur Hekimoğlu Samsun Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

Arketip- Bahçeli ev- Kuyu Sokak- Samsun- Yaşanabilir çevre

Özet

Kadıköy, Samsun’un İlkadım İlçesi’nde yirminci yüzyılın ikinci yarısında şekillenmeye başlayan, dönemin kırsal şimdinin ise bir kent içi mahallelerinden biridir. Kadıköy’ü bir mahalle hüviyetine büründüren ilk yerleşimler 1960’lı yıllarda, kırdan gelen göçler ile Kuyu Sokak ve yakın çevresinde şekillenmiştir. Hızlı kentleşme baskısının henüz hissedilmediği bu dönemde, mahallenin genel karakterini, bahçeli az katlı konutlar meydana getirir. Kuyu sokak ve yakın çevresindeki durum böyleyken çeperde ise daha geniş bahçe ve tarlalar yer alır. 1980’li yıllardan itibaren merkezden çeperlere doğru plansız büyüyen İlkadım ilçesi, Kadıköy’de yüksek katlı ve sıkışık bir başka yapılaşma deneyimi daha ortaya çıkarır. Kuyu Sokak’ın az katlı, bahçeli, organik sokak dokulu, sokak- bahçe geçişleri, ortak kullanım alanları, yarı açık alanları gibi özellikleri ona paralel şekilde inşa edilen çok katlı ve sıkışık yapılaşmalar ile kıyaslandığında müstesna bir mahalle alt dokusu ortaya çıkarır. Kuyu Sokak üzerinde ortaya çıkan bu durum, geleneksel Anadolu kentinin mekânsal ve inşai arketipleri ile büyük benzerlikler içerir. Bu benzerlik, modern kentleşme pratiklerinin henüz nüfuz etmediği geleneksel konut ve yaşam biçimlerinin göç vasıtasıyla bu bölgeye aktarılıp uzun yıllar muhafaza edilmiş olmasıyla açıklanabilir. Kadıköy Mahallesi Kuyu Sokak ve yakın çevresinde müşahede edilen bu durum yaklaşık 2,5 hektarlık bir alan üzerinde inşa edilmiş toplam 122 konut üzerinde okunabilmektedir. Bu doğrultuda çalışmada, Kuyu Sokak ve çevresindeki yerleşimi, kentteki diğer bölgelerden belirgin bir biçimde ayırarak müstesna bir yapı ortaya koymasını sağlayan biçimlenmeler ve bunların geleneksel Anadolu şehir ve konut dokusundaki arketiplerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Çalışma üç adımda gerçekleştirilmiş olup ilk aşamada geleneksel Anadolu şehrine ilişkin literatür taraması yapılarak şehrin genel morfolojik karakteri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda; yeşil alanlar, kat yüksekliği, çatılar, ortak alanlar, yollar, yarı açık ve kapalı alanlar, vd. açılardan arketipler ortaya çıkarılmıştır. İkinci aşamada, alan analizleri ile Kadıköy Kuyu Sokak’ın morfolojik karakteri incelenmiştir. Üçüncü aşamada ise Kuyu Sokak ve çevresinde yer alan yapılar literatür taramasında belirlenen kavramlar üzerinden değerlendirilmiştir. Kuyu sokak özelinde korunan ve sürdürülen geleneksel mimari izler aynı zamanda kültürel bir sürekliliği de günümüze kadar taşınmasına yardımı olmuştur.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Eldem, S. H. (1954). Türk Evi Plan Tipleri. İstanbul.

Eser, L. (1954). Kütahya evleri. İTÜ, Pulhan Matbaacılık.

Kuban, D. (1995). Türk hayatlı evi. İstanbul, Mısır Matbaacılık A.Ş.

Levi Akyüz, E. (1995). Geleneksel konut mimarisine ilişkin kavramlar. Ege Mimarlık, 3(17), 38-40.

Saçık, K. (2018). Mimarlıkta topoğrafya: Turgut Cansever eserleri ile Safranbolu, Beypazarı ve Odunpazarı örnekleri. Yüksek Lisans Tezi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Tural, M. M. (2009). Mardin geleneksel yerleşim dokusunun kentsel dış mekân kullanımları bağlamında incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

URL-1: http://www.eskiturkiye.net/resimler/kutahya-genel-gorunumu-albert-gabriel-fotografi. jpg Erişim Tarihi: 20.03.2023

Ek Dosyalar

Yayınlanmış

2023-05-30

Nasıl Atıf Yapılır

Gündoğdu, S., Divleli, M. K. ., Düzenli, E. ., Divleli, A. A. ., Öksüzoğlu, M. T. ., Eyüboğlu, H. ., Gündüz, M. F. ., & Hekimoğlu, T. (2023). Samsun’da Evin İstisnai Halleri: Kuyu Sokak ve Çevresindeki Bahçeli Evler. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (IV. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Konya), 584–595. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/330

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri