Kentsel Morfolojinin Oluşmasında Tasarım Yarışmalarının Etkisi: Antalya Örneği
Özet
Antalya, özellikle 1980 yılı sonrası artan turizm ve kentleşme baskısı ile sosyal, ekonomik ve mekânsal olarak hızlı bir değişim ve gelişime konu olmuştur. Bu nedenle, kentin dönüşüm ve gelişimi, çeşitli planlama ve kentsel tasarım yarışmalarıyla elde edilen proje çalışmaları ile yönlendirilmeye çalışılmıştır. Antalya’nın günümüz itibari ile karakteristik olarak algılanan kent dokusu büyük ölçüde 1960’lı yıllardan önceki plan uygulamaları ile ortaya çıkmıştır. 1980’lerden sonra yaşanan hızlı nüfus ve yoğunluk artışı sonucunda ise geçmişteki toplumsal yaşam ve mekânsal kullanımlar önemli değişime uğramış ya da ortadan kalkmıştır. Bunun sonucunda ise kamusal mekânda kesinti ile özellikle turizm yerleşimlerinde ithal örneklere yönelmek gibi uygulamalar sonucunda kent kimliği yitirilmiştir. Antalya’nın ilk kent planlama çalışması 1955 yılında yarışma ile elde edilen ve 1957 yılında İmar ve İskân Bakanlığı tarafından onaylanan plandır. Bu planda, kentin morfolojisi plan kararları ile kontrol altında tutulurken, 1980 yılından sonra onaylanan planlar ile kentin dönüşümü ve gelişimi denetlenmeye çalışılmıştır. Bu dönemde üretilen planlama çalışmalarının niteliği yüksek olması yanında uygulamadaki görüntü bu kararların denetlenemediği ve uygulamaya geçirilemediği, sonuç itibariyle planlama disiplininin sağlanamadığıdır. Bu bağlam içerisinde Antalya, ülkemizde kentsel tasarım ve mimari proje yarışması düzenleyen kentlerin başında gelmektedir. Bu süreçte düzenlenen yarışmaların en önemlisi 1990 yılındaki Antalya kent merkezi içinde bulunan Kale Kapısı ve Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması’dır. Yarışma projesi ile kent merkezinin morfolojisini biçimlendiren ve buna yönelik tasarım ilke ve siyasalarını ortaya koyan bir süreç tanımlanmıştır. Bu çalışmada, Antalya’da kent morfolojisinin değişimi ve bu değişimde yarışmalar (1957-1990) ile elde edilen kentsel planlama ve tasarım projelerinin katkısı irdelenmektedir. Yarışmaların kentsel dokunun oluşumuna yönelik bir amaç ve programının varlığı sorgulanırken; uygulama şansı bulan projelerin kentsel dokuya etkisi tartışılmaktadır.
İndirmeler
Referanslar
Akıltopu, T., (2012). Bazı Meşhur Şahsiyetler 5. Tarık AKILTOPU (1918-2004), Tarih III (Cumhuriyet Dönemi) Dünden Bugüne Antalya, T.C. Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Cilt 1, s520-537.
Akıltopu, T., (1998). 80 Senenin Antalya’sı ve Ben.
Aydın, O., (2010). Korykos’tan Büyükşehir Antalya’ya, Balıkçı Köyünden Metropoliten Kente Belgeleriyle Planlama ve Kentleşme Süreci, Mimarlar Odası Antalya Şube Yayınları, Antalya.
Barım, T.B., (2022). Antalya Kent Surlarının Tarihsel Süreçte Mekânsal Gelişimi ve Siyasi, Sosyal, Ekonomik Etkenler İle İlişkileri, Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
Başgelen, N., Bir Zamanlar Antalya, Kentbank.
Berksan, B., (1967). Antalya Analitik Etüdleri, Çoğaltma, Ankara.
Borucu, G., (2019). Kentsel Ölçekte Kullanım Sürecinde Bir Yayalaştırma Projesi Değerlendirmesi: Antalya Şarampol – Abdi İpekçi Yayalaştırma Bölgesi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
Certel, Y.B., (2019). Cumhuriyet’in İlanından Günümüze Antalya’nın Kentsel gelişiminin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
Çimrin, H., (2007). Bir Zamanlar Antalya Tarih, Gözlem ve Anılar. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Kültür Yayını, Antalya.
Erten, S.F., (2012). Milli Mücadelede Antalya, ATSO yayını, Antalya.
Gönüllü, A.R., (2008). Demokrat Parti Dönemi’nde Antalya (1950-1960), Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı, İstanbul.
Gönüllü, A.R., (2010). Cumhuriyet Döneminde Antalya (1923-1960), Tarihçi Kitapevi, İstanbul.
İmar ve İskan Bakanlığı, 1973, 50 Yılda İmar ve Yerleşme 1923-1973, T.C. İmar ve İskân Bakanlığı
İdil, B., (1990). Antalya Kent Merkezi İçinde Kalekapısı Ve Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması İzah Raporu, Basılmamış.
İmar Komisyonu Raporu, (1954). Antalya Şehri İmar Komisyonu Raporu, Şafak Matbaası, Ankara.
Manavoğlu, E., Kutlu, N.Ö., (2012). Cumhuriyet Döneminde Kentleşme, Tarih III (Cumhuriyet Dönemi) Dünden Bugüne Antalya, T.C. Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Cilt 1, s175-185.
Nureddin, V., (1944). Antalya İkinci Dünya Harbinde Nasıl Güzelleşebildi?, Kenan Matbaası, İstanbul.
Turistik Antalya, Antalya’yı Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından Hazırlanmıştır, Basın, Yayın ve Turizm
Yağcı, Ö., (2009). Antalya Tarihi Kent Merkezi Gelişim Süreci, PLANLAMA 2009/2, s.31-49.
Ek Dosyalar
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Mehmet Nazım Özer
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.