Lefke Geleneksel Kent Merkezi Gelişim Sürecinin Morfolojik Bölgeleme Yöntemiyle Analizi

Yazarlar

  • Nevter Zafer Cömert

Anahtar Kelimeler:

Plan Birimi- Arazi Kullanımı- Bina Dokusu- MRG Conzen

Özet

Kent, dinamiklerinin süreç içerisinde gelişimi ve dönüşümü ile biçimlenir. Kent morfolojileri, kentlerin fiziksel formlarının tarihi süreç içerisinde dönüşümünü ve biçimlenişini araştırıp analiz eder. Kent morfolojileri üzerine araştırmalar 20 yy. Başından başlayıp günümüze kadar gelmekte ve birçok ülkede farklı bakış açılarıyla incelenmektedir. Bu çalışmalarda öncü kabul edilen İtalyan, İngiliz ve Fransız okulları morfolojik çalışmaları farklı bakış açıları ile incelemeye devam etmektedirler. İtalyan Okulu morfolojiyi tipolojik açıdan ele alırken, İngiliz Okulu kentleri coğrafi bakış açısı ile planlama ölçeğinde inceler, Fransız okulu ise sosyal ve ekonomik boyutunu ön plana çıkarır. G. Caniggia (2001) İtalyan okulunun öncülerinden olup tipolojik çalışmalarını bina ölçeğinden kent ölçeğine getirerek analiz ederken İngiliz Okulunun kurucusu olan MRG Conzen, kent morfoloji çalışmalarını planlama ölçeğinden kent ölçeğine inerek analiz eder. Phillippe Panerai, Jean Castex, Jean-Charles Depaule (2004) ise morfolojinin sosyoekonomik dinamiklerini de ele alarak ada-blok ölçeğinden sokak- bina ölçeğine yaklaşarak inceler. MRG Conzen (1981), kentleri morfolojik açıdan , (i) sokak ve sokak örüntüsü, (ii) parsel ve parsel dokusu, (iii) bina ve elemanlarına ayırıp gelişim teorisi ile inceler. Diğer yandan MRG Conzen (1988) Kentsel Morfolojik Bölgeleme yöntemiyle kentlerin morfolojik gelişimini analiz eder. Bu metot ile birlikte kentlerin süreç içerisindeki arazi kullanımları, bina dokusu ve genetik plan birimler alanları analiz edildikten sonra çakıştırılarak morfolojik bölgelemeler belirlenir ve kentin kuruluşundan itibaren hangi süreçlerden geçip ne gibi değişimlere uğradığı araştırılıp saptanır. Morfolojik analizlerde önemli olan bu yöntemi MRG Conzen (1988) ilk İngiltere’deki Ludlow kasabasında uygulamıştır. Bu çalışmanın amacı, MRG Conzen’in morfolojik bölgeleme yöntemini kullanarak Kuzey Kıbrıs'taki Lefke geleneksel kent merkezinin morfolojik bölgelemelerinin analizinin yapılmasını ve süreçte gözlemlenen gelişimlerle birlikte ileriye dönük planlama stratejilerine ışık tutmasını hedefler.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Bientsman H. & Zafer N., (2005) Urban Morphology and Delimitation of Morphological Regions, in

Barke M.(ed) Conferences proceedings of the New Researchers Forum ISUF Symposium, Approaches in Urban Morphology, pp 76-91.

Caniggia, G. ve Maffei, G.L. (2001) Architectural composition and building typology: interpreting basic building, Aliena Florance.

Conzen M.R.G. (1988) Morphogenesis, morphological regions and secular human agency in the historic townscape as exemplified by Ludlow, in Denecke, D. and Shaw, G. (eds) urban historical geography, (Cambridge Uni. Press, Cambridge) pp. 253-272

Conzen M.R.G, (1969) Alnwick, Northumberland: a study in town plan analysis, Institute of British Geographer planners publication, No:7, George Phillip and Sons.

Conzen M.R.G, (1975) Geography and Townscape in First German-English Symposium on Applied Geography, ed Harald Uhlig and Cay Linau, vol 35,1975, pp. 95-102.

Conzen M.P, (2004) Thinking about urban form, Papers on Urban Morphology 1932-1998, Peter Lang

Castexs, (2004) Urban Forms-The Death and Life of the Urban Blocks, Architectural Press, UK.

Ferlison İ., (1986) Step by step Lefke and its district, unpublished graduation thesis, Nicosia, 22-25.

Lavender.D., (1962) The Story of Cyprus Mines corporation, Anderson, Ritchie, Simone.

Zafer, N. (1999) Lefke Deniz İle Ağaç Kokusunun Karıştığı bir yerleşim yeri, in Dağlı, U.U. (ed.) Kıbrıs Sokaklarında mimariye, yaşama ve çevreye dair. 76-83, Işık Kitapevi

İndir

Yayınlanmış

2015-10-23

Nasıl Atıf Yapılır

Cömert, N. Z. (2015). Lefke Geleneksel Kent Merkezi Gelişim Sürecinin Morfolojik Bölgeleme Yöntemiyle Analizi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (I. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Mersin), 79–91. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/6