Tarihsel Süreçte Çeper Kuşak Alanlarının Analizi: Taksim-Pera Örneği

Yazarlar

  • Burcu Soygüzeloğlu
  • Ayşe Sema Kubat

Anahtar Kelimeler:

çeper kuşak alanarı- istanbul- kent morfolojisi- tarihi altyapı- Taksim-pera

Özet

Çeper kuşak alanı kavramı, 1960'lı yıllardan beri kent morfolojisi, planlaması ve kentsel coğ- rafya gibi çeşitli alanlarda çalışan araştırmacılar tarafından ele alınmaktadır. 1990'lı yılların so- nuna doğru, kentsel tasarım kapsamında çeper kuşak alanı kavramı ile ilgili yapılan çalışmalar artmış, bu kavramın önemine dikkat çekilmeye başlanmıştır. Çeper kuşak alanları, kentlerin ta- rihsel gelişim sürecinde uygulanan farklı planlama yaklaşımlarımdan etkilenir ve kent içindeki konumları ve fonksiyonları açısından önemlidir. Çeper kuşak alanları; kentin oluşum ve gelişim sürecinde kentin tarihini, bu tarihsel sürecin tanık olduğu çeşitli olayları ve planlama yaklaşım- larını yansıtırlar. Bu nedenle, çeper kuşak alanlarının bir kentteki oluşum ve gelişim süreçlerini analiz ederken o kentin tarihi altyapısını incelemek ve bu ikisini birlikte düşünmek oldukça önemlidir. İstanbul'un tarihi altyapısı dahilinde, hızla artan nüfusun ve yeni gelişim alanlarına olan ihtiyacın artmasının sonucu olarak, arazi kullanım ve fonksiyonlarında çeşitli değişiklikler olduğu görülmektedir ve bu durum İstanbul'un tarihsel gelişim sürecindeki temel problemler- den biri olan çeper kuşak yabancılaşmasına sebep olmaktadır. İstanbul'un tarihi altyapısı ve ana büyüme aksı bağlamında; 1800'lü yıllarda kentin dış çeperini oluştururken, zaman içerisinde kentin büyümesi ile bu özelliğini kaybederek eski ve yeni merkezi iş bölgelerinin birleşmesi ile şu anki halini alan Taksim-Pera, doğrusal olarak gelişmekte olan merkezi iş bölgesi ekseninde kilit bölge olarak görülmektedir. Bu çalışma; İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı ve bu alanların Tarlabaşı Bulvarı'na kadar olan çevre alanlarını kapsayan, Maçka ve Dolmabahçe'ye uzanan Taksim-Pera olarak nitelendirilen bölgenin çeper kuşak oluşumu ve değişiminin, bölgenin tari- hi ve coğrafi altyapısı ile ilişkilendirilerek analiz edilmesini ve anlaşılmasını amaçlamaktadır. Çeper kuşak alanlarının oluşum ve değişim süreçleri üzerine morfolojik bir yöntem geliştiren

M.R.G Conzen ve M.P Conzen'in "'çeper kuşak teorisi (fringe-belt concept)'' çalışmanın ana metodolojisini oluşturmaktadır. Bu metodoloji kullanılarak, çeşitli çeper kuşak arazi kullanım- ları tarihi haritalar üzerinde analiz edilmiş ve bu haritaların katmanlar halinde çakıştırılması ile elde edilen veriler sayısallaştırılmış ve karşılaştırmalı çıkarımlar yapılmıştır. Aynı zamanda, geçmiş ve günümüz çeper kuşak alanları arasındaki ilişkiyi anlayabilmek ve tarihle nitel ve nicel olarak bağlantı kurabilmek amacıyla bölgede mevcut çeper kuşak analizi de yapılmış-  tır. Bu çerçevede gerçekleştirilen çalışmanın sonucunda, 1930'lu yıllara kadar bölgedeki çeper kuşak alanlarının çoğunlukla sabit kaldığı, sağlamlaştığı ve dönüşüme uğradığı; 1950'li yıllar ve sonrasında Taksim'in meydanlaşmasıyla bölge ve özellikle Gezi Park'ı çevresinde artan yeni yapılaşmaların etkisiyle yeşil ve boş alanların yabancılaşma sürecine girdiği görülmüş; 1882'den günümüze kadar süregelen tarihsel gelişmede sınırlı sayıda yeni oluşan ve büyük ölçüde yabancılaşmaya uğrayan çeper kuşak alanları ile bölgedeki toplam çeper kuşak alanının azaldığı saptanmıştır. Bu çalışmanın, Taksim-Pera bölgesinin çeper kuşak alanlarının oluşum ve değişim süreçlerini inceleyen ilk girişim olduğuna, bu yönü ve elde ettiği sonuçlar ile kent morfolojisi alanına katkı sağlayacağına inanılmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Barke, M. (1982). Beyond the urban growth map: suggestions for more analytical work in urban morphology. Teaching geography, 7(3), 111-115.

Barke, M. (1990). Morphogenesis, fringe belts and urban size: an exploratory essay, in Slater, T.R (ed.) The built from of Western cities, Leicester University Press, 97- 279, Leicester.

Conzen, M.P. (2009). How cities internalize their former urban fringes: a cross cul- tural comparison. Urban Morphology, 13, 29-54.

Ducom, E. (2008). Fringe belt analysis in France: A Conzenian approach to urban renewal, Environment and Planning B: Planning and Design.

Gu,K. (2010). Exploring the fringe belt concept in Auckland: An urban morphologi- cal idea and planning practice. New Zealand Geographer, 66, 44-60.

Hazar, D. ve Kubat, A.S. (2012). Fringe belts in the process of urban planning and design: comparative analysis of Istanbul and Barcelona, Journal of A/Z, Istanbul Technical University, 12/1, 53-65.

Kubat, A.S ve Hazar, D. (2018). İstanbul'un Çeper Kuşak Gelişim Süreci, "'Değiş- Kent'' Değişen Kent, Mekan ve Biçim Türkiye Kentsel Morfoloji Araştırma Ağı II. Kentsel Morfoloji Sempozyumu, 693-711.

Karaulan, D. ve Kubat, A.S: (2018). Analyzing fringe belt phenomenon in the histo- rico-geographical structure of Milan, Italy, ICONARP-International Journal of Arc- hitecture & Planning, 6 (2), 304-332.

Kuban, D. (1996). İstanbul, Bir Kent Tarihi, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, İstanbul.

Kubat, A.S. (1999). The morphological history of Istanbul, Urban Morphology, 3(1), 28-41.

Kubat, A.S. (2019). Exploring the Fringe-Belt Phenomenon in a Multi-Nuclear City: The Case of Istanbul. ICONARP International Journal of Architecture and Planning, 7(Special Issue "'Urban Morphology''), 95-134. doi:10.15320/iconarp.2019.83

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Haritası. 18 Mayıs 2020 tarihinde https://sehir- haritasi.ibb.gov.tr adresinden erişildi.

Taksim-İstanbul Research Institue - Google Arts & Culture. (n.d). 15 Haziran 2020 tarihinde https://artsandculture.google.com/exhibit/taksim-istanbul-research-institu- te/PAICzpgA-6ypJg?hl=en adresinden erişildi.

Ünlü, T. ve Baş, Y. (2016). Multi-nuclear growth patterns in a rapidly changing Tur- kish city: a fringebelt perspective, Urban Morphology, 20(2), 21-107.

Whitehand, J.W.R. (2005). Urban morphology, urban landscape management and fringe belts,

Urban Design 93, 19-21.

Whitehand, J.W.R. ve Morton, N.J. (2006). The fringe belt phenomenon and socioe- conomic change, Urban Studies, 43, 66-2047.

Whitehand, J.W.R. Gu, K. Whitehand, S. (2011). Fringe belts and socioeconomic change in China, Environment and Planning B: Planning and Design 38, 41-60.

İndir

Yayınlanmış

2022-05-08

Nasıl Atıf Yapılır

Soygüzeloğlu, B. ., & Kubat, A. S. (2022). Tarihsel Süreçte Çeper Kuşak Alanlarının Analizi: Taksim-Pera Örneği. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (III. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara), 437–454. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/136