Kentsel Morfolojinin Şehir Planlama Eğitimi İçin Sunduğu Olanaklar Üzerine

Yazarlar

  • Yener Baş

Anahtar Kelimeler:

kentsel morfoloji- pedagoji- planlama eğitimi

Özet

Kentsel mekana ilişkin araştırma ve uygulama çalışmalarının bir arada yürütüldüğü planlama ve tasarım süreçlerinde kentsel morfolojinin kullanımı ve bunun karşılığında şehir plan- lama disiplininin morfoloji alanına katkısı giderek daha etkin bir rol kazanmaktadır. Nitekim morfolojik çalışmalar yalnızca planlama pratiğinde başvurulan bir araç olmakla kalmaz, aynı zamanda şehir planlama eğitiminde de önemli olanaklar sağlar. Bu çalışma kentsel morfolojinin planlama eğitimi için sunduğu olanaklara ilişkin genel bir çerçeve çizmeyi amaçlıyor. Bu çerçeveyi çizerken, yazarın üçüncü sınıf lisans öğrencileri için açtığı ve şehir planlama öğrencilerinin kentsel mekan çeşitliliğine ve zenginliğine dair kavrayışlarını geliştirmeyi amaçlayan "Urban Morphology" seçmeli dersindeki deneyimlerden yola çıkılmakta ve planlama eğitimin- de kentsel morfolojinin sunduğu olanaklar ele alınmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Carmona, M., Heath, T. Oc, Tiesdell, S. (2005) Public Places Urban Space: The Di- mensions of Urban Design, Architectural Press, Oxford.

Kropf, K. (2017), The Handbook of Urban Morphology, John Wiley & Suns.

Moudon, A. V. (1997); "Urban Morphology as an emerging interdisciplinary field", Urban Morphology, 1, 3-10.

Panerai, P., Castex J., Depaule J. C., Samuels, I. (2004). Urban Forms: the Death and Life of the Urban Block, Architectural Press, Oxford.

Oliveira, V. (2016), Urban Morphology: An Introduction to the Study of the Physical Form of Cities, Springer.

Oliveira, V. (2018) "A Course in Urban Morphology", Teaching Urban Morphology, ed. V. Oliveira, Springer.

Whitehand, J.W.R. (2001) "The Physical Form of Cities: A Historico-Geographical Approach Handbook of Urban Studies", ed. Paddison, R., Sage.

Ünlü, T. (2018) "Planning Practice and the Shapingof the Urban Pattern", Teaching Urban Morphology, ed. V. Oliveira, Springer.

İndir

Yayınlanmış

2022-05-08

Nasıl Atıf Yapılır

Baş, Y. . (2022). Kentsel Morfolojinin Şehir Planlama Eğitimi İçin Sunduğu Olanaklar Üzerine. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (III. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara), 1273–1287. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/174