Kentsel Sokak Dokularının Okunabilirliğinde Mekânsal Aşinalık-Kullanıcı İlişkisi

Yazarlar

  • Mine Özdemir Gazi Üniversitesi
  • Hatice Ayataç İstanbul Teknik Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

Kent dokusu- Kullanıcı algısı- Mekânsal aşinalık- Okunabilirlik- Sokak dokusu

Özet

Kentsel dokunun bir parçası olarak sokak, toplumsal etkileşimin en yoğun olarak gerçekleştiği kamusal mekândır. Literatürde sokak kavramının; mekânsal, sosyal, ekonomik ve zamansal boyut üzerinden farklı yaklaşım ve kapsamlarda tartışıldığı, kentsel sokak dokularının biçimsel boyut başta olmak üzere farklı boyut ve ölçeklerde ele alındığı görülmektedir. Okunabilirlik kavramı ise farklı kavramlarla birlikte sorgulanmaktadır. Bu bağlamda bir tasarım ilkesi olarak okunabilirlik, tanımlanabilir kentsel dokuları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu çalışmada ise, kentsel sokak dokularının okunabilirliği, mekânsal aşinalık-kullanıcı ilişkisi üzerinden sorgulanmıştır. Çalışmanın amacı, mekânsal olarak farklılaşan kentsel sokak dokularının okunabilirliğini, kentsel mekân kullanıcısının değişen mekânsal aşinalığıyla değerlendirmektir. Kullanıcılar kentsel tasarım kapsamında deneyimli olan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü lisans öğrencileridir. Çalışmanın yöntemi, anket ve odak grup çalışması olmak üzere iki aşamalı olarak kurgulanmış, her iki aşamada da kentsel doku ve kentsel sokak dokusu görüntüleri kullanılmıştır. Kullanıcıların, anket çalışmasında yer alan kentsel sokak dokularını, yer kavramından bağımsız olarak seçilen doku görüntüleri üzerinden sorgulaması beklenmiştir. Odak grup çalışmasında, öncelikle kullanıcılardan aşina oldukları bir kentsel çevreden sokak dokusu seçmesi istenmiştir. Sonrasında her bir kullanıcının, aşina olduğu dokularla diğer kullanıcıların seçtiği ve aşina olmadığı dokuları, sıralı olarak verilen doku görüntüleri üzerinden sorgulaması hedeflenmiştir. Kentsel sokak dokularının okunabilirliği kapsamında mekânsal aşinalık-kullanıcı ilişkisi değerlendirildiğinde; bulunduğu çevre ile bağ kuran kentsel sokak kullanıcısı için kentsel dokuda geçirilen zaman, kentsel doku ile ilişkili olarak edinilen bilgi ve deneyimler ön plana çıkmıştır. Kullanıcının odaklandığı açı, bina cepheleri ve peyzaj bileşenlerinin niteliği, sokak dokusunun kurgusu ve mekânsal organizasyonu ile kimlik, karakter, görsel nitelik, mekânsal kalite, işaret ve semboller etkili bileşenler olarak vurgulanmıştır. Mekânsal aşinalığın kentsel dokunun biçimsel ve imgesel bileşenlerine bağlı olarak, kentsel mekân kullanıcısının geçmiş deneyimlerine göre şekillendiği görülmüştür. Bu doğrultuda mekânsal okunabilirliğin aşinalık bileşeni ile pozitif anlamda bir ilişki kurduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmanın, gelecekte kentsel sokak dokusu, mekânsal okunabilirlik ve aşinalık kavramlarını sorgulayacak araştırmacılar için deneysel bir yaklaşım sunması beklenmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Ahmadpoor, N. ve Smith, A. D. (2020). Spatial knowledge acquisition and mobile maps: The role of environmental legibility, Cities, 101, 102700.

Boeing, G. (2019). Spatial Information and the Legibility of Urban Form: Big Data in Urban Morphology, International Journal of Information Management, 56, 102013. doi:10.1016/j.ijinfomgt.2019.09.009

Burton, E. ve Mitchell, L. (2006). Inclusive Urban Design, British Library Cataloguing in Publication Data.

Dural, G. ve Köseoğlu, E. (2019). Göynük’te mekansal aşinalık ve kentsel okunabilirlik ilişkisi. In 4th International Symposium on Innovative Approaches in Architecture, Planning and Design (Vol. 4, No. 7, pp. 55-57).

Gehl, J. (2007). Public spaces for a changing public life. Open space: People space, 2, 3-11.

Jacobs, J. (2011). Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Doğumu, (Çev. Doğan, B.), Metis Yayınları, İstanbul. (Orijinal yayın tarihi, 1961).

Kaplan, S. (1977). Participation in the design process: A cognitive approach. In Perspectives on environment and behavior (pp. 221-233). Springer, Boston, MA.

Köseoğlu, E. (2018). Mekânsal Okunabilirlik: Biçimsel. Dizimsel ve Öznel Boyutları, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yayınları

Krier, R. (1979). Urban Space, Academy Editions, Londra. (Orijinal yayın tarihi, 1975)

Lefebvre, H. (2010). Gündelik Hayatın Eleştirisi I, (Çev. Ergüden, I.), Sel Yayıncılık. (Orijinal yayın tarihi, 1958)

Lefebvre, H. (2019). Mekânın Üretimi, (Çev. Erdügen, I.), Sel Yayıncılık, İstanbul. (Orijinal yayın tarihi, 1974)

Lynch, K. (1984). Reconsidering The Image of the City, (Editörler: Banjeree, T. ve Southworth, M. (1991), City Sense and City Design: Writings and Projects of Kevin Lynch, MIT Press, Cambridge, Mass, 247-56.

Lynch, K. (2010). Kent İmgesi (Çev. Başaran, İ.), Türkiye İş Bankası Yayınları, Ankara. (Orijinal yayın tarihi, 1960)

Marshall, S. (2005). Streets & Pattern, Spon Press.

Özdemir M. ve Ayataç H. (2022). Mekânsal Okunabilirlik Bileşenlerinin Kentsel Sokak Dokuları Üzerindeki Etkisinin Deneysel Analizi, III. Ulusal Lisansüstü Mekânsal Çalışmalar Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, ss.73-75.

Özdemir, M. (2022). Mekânsal Okunabilirlik Bileşenlerinin Kentsel Sokak Dokuları Üzerindeki Etkisinin Deneysel Analizi: Kentsel Tasarım Sürecinde Analitik Bir Bakış. (Yüksek lisans tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. Ulusal Tez Merkezi. (Tez no: 737868)

Smithson, A. M. (1967). Urban Structuring: Studies of Alison & Peter Smithson. London: Studio Vista; New York: Reinhold.

Weisman, J. (1981). Evaluating Architectural Legibility Way-finding in the Built Environment, Environment and Behavior 13 (2): 189–204.

Ek Dosyalar

Yayınlanmış

2023-05-30

Nasıl Atıf Yapılır

Özdemir, M., & Ayataç, H. (2023). Kentsel Sokak Dokularının Okunabilirliğinde Mekânsal Aşinalık-Kullanıcı İlişkisi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (IV. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Konya), 714–724. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/257