Muğla Kent Merkezinde Kentsel Yapı Adası Örüntülerinin Morfolojik Oluşumu

Yazarlar

  • Melda Balaban Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  • Feray Koca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

Kentsel doku- Kentsel morfoloji- Tipo-morfolojik çözümleme- Yapı adası örüntüsü

Özet

Kent formunu anlamak için kentsel dokuyu bileşenlerine ayırarak incelemek gerekir. Çünkü kentleri morfolojik bir bağlamda incelemek biçim görünümlerinden ziyade mekânın özünü oluşturan her bileşenin birbiriyle kurdukları ilişkiyi ve kendi yarattıkları düzenin mantığını anlamakla ilgili olmalıdır. Kentsel mekânın bileşenleri yapı, ada/parsel ve sokak/cadde örüntüsünden oluşmaktadır. Mekânsal bileşenlerin yapısal ve kurgusal özellikleri tarihsel süreçte kentin içinde bulunduğu coğrafi ve iklim koşullarına, halkın sosyo-kültürel yapısına ve kent planlama anlayışına göre şekillenir. Kentsel yapılı-çevrenin morfolojik bileşenlerden biri olan yapı adası örüntüsü; parsel, yapı ve sokak örüntüsü ile farklı zamanlarda, farklı biçimlerde kurduğu ilişki ile kendini yeniden üreterek kent formunu belirginleştirmektedir. Kentsel dokunun temel birimi olan yapı adası, tek bir yapıdan oluşabileceği gibi farklı form ve büyüklükteki yapıların kendi iç düzenini oluşturmaya yönelik olarak bitişik ya da ayrık biçimlerde bir araya gelmesi ile de oluşabilir. Kentsel yapı adasının düzeni, kompozisyonu, bir araya gelerek yapılandırılması mekânın kurgusunu oluşturan kentsel gelişimler için önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Muğla/Menteşe’de, farklı morfolojik dönemlerde biçimlenerek ayırt edici özellikler kazanan kentsel yapı adalarını tanımlamak; düzen, komposizyon ve yapılandırılma süreçlerini analiz ederek tipolojik karakterini ortaya koymaktır. Muğla kent merkezinde farklı morfolojik dönemlerde oluşan kentsel yapı adalarının tipo-morfolojik çözümlenmesi, eski ve yeni kent dokusunun birbirinden nasıl farklılaştığını ve birbirleriyle nasıl ilişki kurduklarını anlayabilmek açısından önem kazanmaktadır. On dokuzuncu yüzyılın sonunda Muğla kentinin ticaret ve idari merkezini barındıran geleneksel kent dokusundaki çıkmaz sokaklardan oluşan yapı adası örüntüleri ayırt edici özellikler sergilemektedir. Cumhuriyet Döneminde kentin geleneksel dokusuna eklemlenerek genişleyen yeni kent dokusunda ilk geometrik formlu yapı adaları, sonraki süreçte Muğla Ovasına yayılan bahçeli evlerin oluşturduğu konut yapı adaları, 1960larda kooperatif bloklarının oluşturduğu yapı adaları, apartman bloklarının oluşturduğu yapı adaları, 1960-80lerde göçler sonucu geleneksel dokunun doğu ve batısında oluşan dağınık konut yapı adaları, günümüzde kentin çeperinde oluşan yeni bahçeli, yüksek katlı ve kır-kent arakesitindeki konut yapı adaları çalışma kapsamında tipo-morfolojik bir çözümleme ile incelenmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Aktüre, S. (1993) 19. Yüzyilda Muğla, Tarih İçinde Muğla der. İ. Tekeli, Mimarlık Fakültesi Yayınları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara; 34-113.

Faroqhi, S. (1993) Menteşeoğullarından Osmanlılara Muğla, Tarih İçinde Muğla, der. İ. Tekeli, Mimarlık Fakültesi Yayınları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara; 16-33.

Gauthiez, Bernard. (2004). The history of urban morphology. Urban Morphology. 8. 71-89. 10.51347/jum.v8i2.3910.

Güney, Y. İ. (2007) Type and typology in architectural discourse, BAÜ FBE Dergisi, Cilt:9, Sayı:1, 3-18.

Koca, F. (2015). Muğla’da Kentsel Büyüme, Çeper-Kuşak Oluşumu ve Değişen Kent Formu. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (I. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Mersin), 217–230. https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/18.

Kropf, K. (2018) Interdisciplinarity and Design: Tools for Teaching Urban Morphology. İçinde V. Oliveira (Eds.) Teaching Urban Morphology. Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-319-76126-8

Leite, J. S., & Justo, R. (2017) Typo-morphology: From research to architectural education, In book: Architectural Research Addressing Societal Challenges, Publisher: CRC press, Taylor & Francis Group.

Moudon, A.V. (1994). Getting to know the built landscape: Typomorphology. In K.A. Franck, L.H.

Moudon, A.V. (1997). Urban morphology as an emerging interdisciplinary field. Urban Morphology (1997) 1,3- 10

Osmay, S. (1993) 1950-1987 Döneminde Muğla Kenti, Tarih içinde Muğla der. i. Tekeli, Mimarlık Fakültesi Yayınları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara; 188-239.

Panerai, P., Castex, J., & Depaule, J. C. (2004). Urban Forms: The Death and Life of the Urban Block. Oxford: Architectural Press.

Rossi, A., (1982). The Architecture of the City, Cambridge. MIT Press.

Temizel, N. P., & Bilsel, F. C. (2022). İtalyan Tipo-morfoloji Ekolünde Tip ve Tipoloji Kavramları. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (III. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara), 127–141. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/85.

Trisciuoglio, M., Barosio, M., Tulumen, Z., Ricchiardi, A., Crapolicchio, M., & Gugliotta, R. (2021). Transitional Morphologies and Urban Forms: Generation and Regeneration Processes, Sustainability, 13:11, pp. 1-19. [10.3390/su13116233].

Whitehand, JWR (2001). British urban morphology: the Conzenian Tradition. Urban Morphology (2001), 103-109

Whitehand, JWR (2007) Conzenian urban morphology and landscapes. In: Proceedings of the 6th international space syntax symposium. Istanbul Technical University, Istanbul.

Yenen, Z. (1980) Anadolu Kentinde Mekansal Yapı/ Açık Alan Doku İlişkisi, Bir Örnek Muğla, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.

Ek Dosyalar

Yayınlanmış

2023-05-30

Nasıl Atıf Yapılır

Balaban, M., & Koca, F. . (2023). Muğla Kent Merkezinde Kentsel Yapı Adası Örüntülerinin Morfolojik Oluşumu. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (IV. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Konya), 183–195. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/306