Kentsel Morfolojiye Bütüncül Yaklaşım
Anahtar Kelimeler:
Kentsel Morfoloji- Bütüncül YaklaşımÖzet
Günümüzde kentlerin değişim ve dönüşüm biçimlerinin öngörülerin dışında farklı dinamiklerin etkisiyle geliştiği görülmektedir. Küresel sermayenin akışı, teknolojik atılımlar, küresel ekolojik tehditler, inşaat ve rant ekonomisine dayalı ekonomik büyüme, artan enerji ihtiyacı, küresel göç gibi olguların mekanda bıraktığı izler yeni, güçlü, baskın ve bir o kadar da yıkıcıdır. Var olana eklenmek, sürdürmek, anlamlandırmak yerine onun izlerini silmeye, hatta kendi varlığını da ortadan kaldıracak yeni müdahalelerin oluşmasına ortam hazırlamaktadır. Bu durumda mekânsal niteliklerin sürdürülebilirliliği tehdit altındadır. Tehdit altında olanın sadece kentin fiziksel formu ve strüktürünün olmadığı, mekânın bütüncül anlamı, kimliği olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’de bu süreç, "Kentsel dönüşüm" adı altında gerçekleştirilen tekil mimari projeler ve yapı adalarını kapsayan müdahalelerle gündeme gelmiş fakat bu farklılaşma sürecinin nasıl tanımlanabileceği, müdahalelerden etkilenen mekânın hangi ilişkiler bağlamında sorgulanması gerektiği, mekânın kimliği ve sürdürülebilirliği konusunda ortak bir değerlendirme platformu oluşmamıştır. Kentsel morfoloji araştırmalarının içeriği ve yaklaşımının bu kapsamda yeniden tartışılarak, bütünleştirici bir platform olarak geliştirilmesi mümkündür. Morfoloji araştırmaları, farklı araçlarla kent plastiği ya da mekânsal izlerin sorgulandığı tekil analizler yerine, mekânsal niteliklerin bir arada değerlendirilmesine imkân tanıyan bütünleştirici kentsel morfoloji kapsamında ele alınmalı, kentsel kimliğin sürdürülebilirliğine yönelik tasarım ilkelerinin belirlenmesi amacıyla geliştirilmelidir. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak bildiride kentsel morfolojiye bütüncül yaklaşımın amaç, yöntem ve araçlarının tanımlanması ve uygulama deneyimlerinin tartışılması amaçlanmıştır.
İndirmeler
Referanslar
Birik M. (2011) "Kentsel Mekânın Değişim Sürecinde Transformasyon ve Deformasyon", Yayınlanmamış Doktora Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul
Eco, U., (2009) Açık Yapıt, çev. Y. Şahin, Kabalcı Yayınları, İstanbul.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (2009) 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı Raporu, s.596 Krier, Rob (1991) Urban Space, Academy Edition, London, Fifth impression.
Kropf K.S. (2009) Aspects of Urban Form. Urban Morphology, International Seminar on Urban Form (revised version - 23 March 2009); 13 (2), 105-120.
Lukez, P. (2007) Suburban Transformations, Princeton Architectural Press, New York. Norberg-Schulz, C. (1971) Existence, Space and Architecture, Praeger Publishers, New York.
Özbek, M.; Başkavak M. (2014) “Giriş: Köksap Nedir?”,”Yersiz Yurtsuzlaş(tır)ma / YenidenYer Yurt Edindirme”, Sutton D.; Martin-Jones, D.(2008), Yeni Bir Bakışla Deleuze, Çev. Özbek, M.; Başkavak M., Kolektif Kitap Yay., İstanbul, 21-27.
Trancik, R. (1986) Finding Lost Space, Theories of Urban Design. Van Nostrad Reinhold, New York
rd Military Mapping Survey of Austria-Hungary (1940) Eötvös University, Department of Cartography and Geoinformatics, http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm Erişim tarihi: 01/12/2015