Metabolik Yaklaşım Çerçevesinde Bir Kentsel Morfoloji Okuması: Levent Bütünleşik Vadi Sistemi’nin Coğrafya ve Yapılı Çevre Etkileşimi

Yazarlar

  • Melih Birik
  • Saadet Tuğçe Tezer

Anahtar Kelimeler:

Metabolik Yaklaşım- Kentsel Morfoloji- Levent Bütünleşik Vadi Sistemi- Yapılı Çevre- Topoğrafya

Özet

Levent bölgesinin, ilk konut projelerinin uygulanmaya başladığı süreden bugüne 70 yıl içerisinde mahalle projeleri ve büyük ölçekli konut projeleri, imar planları ve sonrasında parsel ölçeğinde plan revizyonlarıyla yapılaşarak dönüştüğü görülmektedir. Bu süreçte, kentsel ekosistemi tanımlayan doğal niteliklerin parçalanarak birbirinden ayrıştırılmasına sebep olan mekânsal müdahalelerle, daha önce bölgeyi tanımlayan ve kimliklendiren bütünleşik vadi sisteminin okunması, neredeyse olanaksız hâle gelmiştir. Bildiride, niteliğini büyük ölçüde kaybetmiş bu doğal sisteme ait potansiyellerin tespit edilerek yeniden değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın yöntemi, kenti bir ekolojik sistem olarak gören metabolik yaklaşım çerçevesinde ele alınmış; morfolojik analiz yoluyla, yapısal değişimin günümüzde ulaştığı durumun tespiti üzerine kurgulanmıştır. Coğrafyanın temel bileşenlerini oluşturan topoğrafik veriler, yeşil ve mavi sistemler ile insan yapısı müdahaleler çerçevesinde, kentsel sistemin dengesi tartışılmaktadır. Bu kapsamda Levent bütünleşik vadi sisteminde topoğrafya ve ekolojik sistemlerin ortaya koyduğu potansiyeller ve mevcut yapılı çevrenin birbiri üzerindeki etkisi belirlenerek, planlama sürecine girdi oluşturmak üzere coğrafi verilerin yeniden değerlendirilme olanakları ortaya konmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Barrio R. S., Chugh A., Leon M. (2014). Petrified Metabolism as Urban Artifact: Tells and Artificial Topographies in the Khabur Basin, Syria. Grounding Metabolizm, New Geographies 6, Harvard University

Cezar, M. (1991). 19. Yüzyıl Beyoğlu’su, Ak Press, Istanbul, 20.

Dinç, H., Bölen F. (2014). The Physical Structure of Stream in Istanbul. Journal of Planning

, 107-120.

Ibanez D., Katsikis H. (2014). Editorial - Grounding Metabolism, ‘On Metabolism and the Metabolists’, Grounding Metabolizm, New Geographies 6, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, 3-4, 8, 106.

Kennedy, C. A. Pincetl, S., Bunje, P. (2011). The Study of Urban Metabolism and Its Applications to Urban Planning and Design. Journal of Environmental Pollution, 159, 1965-1973.

Knowles, R. L. (1977). Towards to Synthesis, Energy and Form: An Ecological Approach to Urban Growth, The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, 189, 193.

Kurokawa, K. (1991). Intercultural Architecture The Philosophy of Symbiosis, Academy Editions, London.

McHarg, I. L. (1971). Design with Nature, Doubleday/Nature History Press, Newyork, 55- 65, 153-161.

Odum, H. T., Peterson, L. L., (1972). Relationship of Energy and Complexity in Planning.

Architectural Design, 10, 624-627.

Partnership on Sustainable Use of Land and NBS (2018). (https://ec.europa.eu/futurium/ en/sustainable-land-use/orientation-paper)

‘Sustainable Use of Land Nature-Base Solutions’ (2017). Urban Agenda for the EU Orientation Paper.

Yurt Ansiklopedisi (1982). İstanbul - Doğal Yapı. Ed. Vol. 5, Anadolu Yayıncılık, 3767.

İndir

Yayınlanmış

2018-11-02

Nasıl Atıf Yapılır

Birik, M., & Tezer, S. T. (2018). Metabolik Yaklaşım Çerçevesinde Bir Kentsel Morfoloji Okuması: Levent Bütünleşik Vadi Sistemi’nin Coğrafya ve Yapılı Çevre Etkileşimi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (II. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul), 89–103. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/75