Tatvan Kentinin Tarihsel Süreçte Morfolojik Değişimi

Yazarlar

  • Berçem Cemre Yetişkin
  • Kudret Şeyma Yıldız
  • Mehmet Topçu

Anahtar Kelimeler:

kentsel doku- kırılma noktaları- tarihsel değişim- Tatvan

Özet

Tarihsel süreçte kentlerin yapısı, belirli olay ve durumlara bağlı olarak değişimler göstermek- tedir. Ayrıca, kentin değişiminde rol oynayan fiziksel, toplumsal, kültürel, ekonomik ve politik faktörlerin, kente farklı dönemlerde farklı ağırlıklarda etki ettiği de bilinmektedir. Buna bağlı olarak, tarihi ve kültürel derinliğe sahip Tatvan kentinin yapısal değişimi, morfolojik bakış açı- sıyla incelenmiş ve sonuç olarak tarihsel süreç içerisinde, kentin değişimine neden olan kırılma noktaları belirlenmiştir. Belirlenen kırılma noktalarına paralel, kentin bazı bölgelerinde farklı formlarda oluşumlar gözlemlenmiştir.Tatvan kentinin analizinde yöntem olarak; tarihsel süreç içerisindeki değişimi, imar planları, görseller, yazılı kaynaklar ve hava fotoğraflarından yararlanarak sayısal analiz yöntemi kulla- nılmıştır. Bu doğrultuda öncelikle, kent genelinde tarihsel süreçte kırılma noktaları oluşturacak olaylar, durumlar belirlenmiş ve haritalandırılmıştır. Daha sonra kırılma noktaları, yıllar için- deki nüfus yoğunluk değişimleri ile birlikte değerlendirmiş; nüfusun yer seçimi, kentin formu ve yayılımı için bir yargıya varılmıştır. Tarihsel belgeler ve yapılan analizler etrafında, mor- folojik değişimleri incelenmek üzere, yakın geçmişin zamansal izlerini taşıyan dört örneklem alan belirlenmiştir. Seçilen alanlardan dönemin yapısını yansıtan 1983/Dumlupınar Mahallesi, 2000/Bahçelievler Mahallesi, 2010/Cumhuriyet Mahallesi ve 2017/Tuğ Mahallesinin mekansal değişimi, dönemsel analizleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak, Tatvan kentinin farklı kentsel dokuları barındırmasının, kırılma noktalarıyla olan bağlantısına ulaşılmıştır. Örneklem alan olarak seçilen 1983 dönemini yansıtan Dumlupı- nar Mahallesinin formunun oluşumunda topografyanın ve yerleşim dokusunun organik oluşunu doğrudan etkili olduğu görülmüştür. 2000 dönemini yansıtan Bahçelievler Mahallesinin formu- nun oluşumunda en temel etken ise demir yolunun sınırlayıcı etkisidir. 2010 yılı için belirlenen Cumhuriyet Mahallesinin yapısının oluşumunda nüfusun, kentin ilk yerleşim alanlarından, bu mahalledeki yeni gelişme bölgelerine kayması etkili olurken, tek katlı yapılar yerine çok katlı yapıların tercih edildiği de izlenmiştir. Kentin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve 2017 yılı için belirlenen Tuğ Mahallesi, merkez mahalle olması özelliğinden dolayı sürekli nüfus çekmektedir. İlk yerleşim formunu korusa da değişim özellikle parsel- konut ilişkisinde çok net okunmaktadır.Çalışma alanı olarak seçilen Tatvan, bulunduğu konum itibariyle bir kavşak noktası ve tica- ret kentidir. Nüfusu bağlı bulunduğu Bitlis il merkezinden fazla olmakla birlikte, devamlı art- maktadır.  Tarihsel  süreç içinde de hızlı gelişmesi, kentsel dokusunda, nüfus yoğunluğunda  ve bina- parsel ilişkisinde bulunan farklılaşmaları tetiklemiştir. Dolayısıyla çalışma sonucunda, belirlenen dönemlerdeki kırılma noktaları incelendiğinde, mekansal değişimlerde etkili olduğu net olarak görülmüştür. Ayrıca, liman kenti oluşu ve demir yolu bağlantısının bulunması, kentin gelecek dönemleri için de gelişim ve değişimin önünü sürekli açık tutmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Arınç, K. (2001). Tatvan Şehri Kuruluşu, Gelişmesi ve Fonksiyonları. Erzurum: Ata- türk Üniversitesi Yayınları.

Arınç, K. (2007). Tarihi ve Siyasi Coğrafya Perspektifiyle Bitlis, Ahlat ve Tatvan. 1. Uluslararası Dünden Bugüne Tatvan ve Çevresi Sempozyumu Bildirileri (s. 772-783). İstanbul: Beyan Yayınları.

Kubat, A. S. (2009). Antakya ve Konya Tarihi Kent Dokularının Morfolojik Açıdan Karşılaştırılması. Uluslararası İnsan Bilimleri , 336.

Kubat, A. S. (2018). DeğişKent: Değişen Kent, Mekan ve Biçim. T. K. Ağı içinde, Türkiye Kentsel Morfoloji Araştırma Ağı 11. Kentsel Morfoloji Sempozyumu (s. 4-5). İstanbul: Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları.

Laf Sözlük. (2020, Mayıs 18). Tatvan Nerededir Nereye Bağlıdır. Laf Sözlük: https:// www.lafsozluk.com/2009/02/tatvan-nerededir-nereye-baglidir-tatvan.html adresin- den alındı

Demirtaş, M., Subaşı, O. (2013). Tatvan Tarihi. Tatvan: Mega Basım Yayın. Demirtaş, M., Subaşı, O. (2014). Tatvanname. Ankara: Kalkan Matbacılık.

Demirtaş, M., Subaşı, O. (2015). Geçmişten Günümüze Tatvan. İstanbul: Mega Ba- sım Yayın.

Tatvan Belediyesi. (2016). 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Revizyon, İlave Nazım Ve Uygu- lama İmar Planı Uygulama İmar Planı. Tatvan: Tatvan Belediyesi.

Tatvan Kaymakamlığı. (2020, Mayıs 18). Tatvan Tarihi. Tatvan Kaymakamlığı: http:// www.tatvan.gov.tr/tatvan-tarihi adresinden alındı

TÜİK. (2020, Mayıs 11). Genel Nüfus Sayımları. TÜİK: https://biruni.tuik.gov.tr/nu- fusmenuapp/menu.zul adresinden alındı

Ünlü, T. (2016). Önsüz. S. B. Yener Baş içinde, Türkiye Kentsel Morfoloji Sempoz- yumu Temel Yaklaşımlar ve Teknikler (s. 5). Mersin: Mersin Üniversitesi Yayınları.

İndir

Yayınlanmış

2022-05-08

Nasıl Atıf Yapılır

Yetişkin, B. C., Yıldız, K. Şeyma, & Topçu, M. (2022). Tatvan Kentinin Tarihsel Süreçte Morfolojik Değişimi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (III. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara), 253–273. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/108

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri