Kentsel Mekânın Değişimi ve Karakter Oluşumu; İzmir Tarihi Kent Merkezi Örneği
Anahtar Kelimeler:
Yerin Özgünlüğü- Karakter- Tarihi Kent MerkeziÖzet
Farklı kültürlerin, geleneklerin, etnik grupların, dinlerin, politika ve yaklaşımların, mimarlık ve planlama anlayışlarının… Kısacası insanın doğal çevre içinde kendi yaşayış biçimi için oluşturduğu bütün somut ögelerin fiziksel yansıması olan kentler, kuruldukları günden itibaren sürekli değişim göstermektedirler. Yer aldıkları fiziksel bağlam ve çevresel faktörler kadar, barındırdığı kültürel coğrafyanın da etkisinde devam eden değişim sürecinin sonucunda; birbirinden farklı karakterde kentsel dokuların ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Kropf (1996) karakteri, mekânı anlamlandıran ve farklılık unsuru olan bir öge olarak tanımlamaktadır. Norberg-Schulz (1979) ise bütün mekânların kendine özgü bir karakteri olduğuna ve karakterin o mekâna anlam verdiğine dikkat çekmektedir. Hiç kuşkusuz farklılık unsuru olan bu ögelerin kentsel dokuda yerini alması farklı sosyal ve tarihsel süreçler ile mekânsal bir birikimin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Mekânı anlamlandıran, tarihsel süreç içerisinde farklı ve özgün bir biçimde kentsel karakterin oluşmasını sağlayan ögelerin neler olduğu, çalışmanın temel sorusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda kentsel mekânın değişimine yönelik bir tartışma yürütmeyi amaçlayan bu çalışmada, araştırma yöntemi olarak M.R.G. Conzen tarafından geliştirilen “kent - plan çözümlemesi” yönteminden yararlanılmıştır. Yöntem kapsamında fiziksel dokuda meydana gelen değişimleri, kentsel gelişme döngüleri ile ilişkilendirerek ele alan Conzen; yapılaşma dokusu, arazi kullanım durumu ve hâlihazır harita analizlerinden yararlanarak tarihsel süreç içerisinde kentsel karakterin değişimini ortaya koymaya çalışmıştır. Kentsel dokuda farklı dönemlere ait mekânsal birikimin görüldüğü ve kentsel karakterin oluşumu bakımından kentlerde dikkat çeken bölgelerin başında tarihi kent merkezleri gelmektedir. Çalışma kapsamında İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde yer alan Eski Keresteciler Çarşısı ve çevresindeki bölge, Conzen tarafından geliştirilen “kent - plan çözümlemesi” yöntemi kullanılarak morfolojik analizleri yapılacak alan olarak belirlenmiştir. Bu çalışma kapsamında İzmir Eski Keresteciler Çarşısı örneği üzerinden tarihi kent merkezlerinde yer alan yere özgü elemanların ortaya konulması için bir yöntem tanımlanması, farklı karaktere sahip alt bölgelerin belirlenmesi ve tarihsel süreçteki gelişimin tanımlanması amaçlanmaktadır. Her ne kadar geliştirilen koruma politikaları ve tasarım projeleri kapsamında bir bütün olarak değerlendirilseler de, tarihi kent merkezlerinde bütünün içinde yer alan özgün alt parçaların varlığını ortaya koyan çalışma sonucunda; “kent – plan çözümlemesi” yönteminden yararlanılarak geleceğe yönelik öngörülerin mekânsal ve yönetimsel olarak farklılaşabileceğine dair kararların geliştirilebileceği görülmüştür.
İndirmeler
Referanslar
Arkon, C., & Gülerman, A. R. (1995). İzmir Büyükşehir Bütünündeki Nazım Plan Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme. Planlama Dergisi 2(1), s. 2-21.
Arkon, H. (1978). Tarihi Kent Merkezlerinde Koruma Planlaması: İzmir Örneği. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Yüksek Lisans Tezi.
Atay, Ç. (2003). Kapanan Kapılar: İzmir Hanları. İzmir Büyük Şekir Belediyesi Kültür Yayınları, Kent Kitaplığı Dizisi:44.
Beyru, R. (2011). 19. Yüzyılda İzmir Kenti. İstanbul: Literatür Yayınları.
Conzen, M. (1960). Alnwick, Northumberland: A Study in Town-plan Analysis. London.
Conzen, M. (1975). Geography and Townscape Conservation. Giessener Geographische Schriften Spec. Vol. ‘Anglo-German Symposium in Applied Geography’, s. 95-102.
Conzen, M. (1988). Morphogenesis, Morphological Regions and Secular Human Agency in The Historic Townscape as Examplified by Lodlow. Thinking About Urban Form (s. 116-142). içinde London: Academic Press.
Conzen, M. (2004). Morphogenesis, Morphological Regions, and Secular Human Agency in The Historic Townscape; as Examplified by Ludlow. M. Conzen içinde, Thinking About Urban Form (s. 116-142).
Gu, K. (2010). Urban Morphological Regions and Urban Landscape Management: The Case of Auckland, New Zeland. Urban Design International, vol. 15(3), s. 148-164.
Güner, D. (2005). İzmir’in Kentsel Tarihi. İzmir Mimarlık Rehberi (s. 1-7). içinde İzmir: Mimarlar Odası İzmir Şubesi.
(2014). İzmir Tarih Projesi: Tasarım Stratejisi Raporu.
Jacobs, J. (1961). The Death and Life of Great American Cities. New York : Random House.
Karataş, N. (2001). Geçmişten Bugüne Kemeraltı. İzmir Kent Kültürü Dergisi Volume 4, s. 152-161. Kropf, K. (1996). Urban Tissue and The Character of Towns. Urban Design İnternational, 247-263.
Oliveira, V. (2006). The morphological dimension of municipal plans. Urban Morphology, 10(2), s. 101-113.
Şala, D. (2013). Kentsel Kimlik Bağlamında Kentsel Tasarım Rehberlerinin İrdelenmesi; İzmir-Kemeraltı Tarihi Kent Merkezi Örneği . Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Tuna, N. (1970). Kemeraltı Tarihsel Kentsel Sit Alanı Arazi Kullanışı Haritası.
Zukin, S. (2010). Naked City : The Death and Life of Authentic Urban Places. New York : Oxford University Press.