Bir Tipo-Morfolojik Okuma Aracı Olarak Atlas: Batı Ankara'nın Konut Tipleri Atlası İçin Bir Deneme

Yazarlar

  • Neris Parlak Temizel
  • Olgu Çalışkan
  • Aydan Balamir
  • Kadri Atabaş

Anahtar Kelimeler:

konut tipoloji- tipo-morfoloji- konut tipolojisi- haritalama- atlas- Ankara

Özet

Çağdaş kentsel morfoloji yazını nicel ve nitel çok sayıda farklı araştırma yöntem ve aracını barındıran bir çeşitliliğe sahiptir. Farklı yöntemlerin kendine özgü 'mekansal okuma' biçimlerini olanaklı kıldığı ön kabulü ile morfolojik araştırmalara yönelik yöntem arayışlarının ve bu yönde bir araştırma gündeminin, kentlerin içsel karakterlerine yönelik yeni bilgi temelinin de ortaya çıkmasına katkı sağlayacağı savlanabilir. Bu bağlamda bildiri, son yıllarda mekansal haritalama çalışmalarının yaygın çıktılarından biri olan kent atlaslarını kentsel morfolojinin gelişmekte olan alanlarından biri olan tipo-morfolojinin özgün bakış açısı ile Ankara konut gelişimi bağlamında yeniden ele almaktadır. 2019 tarihli "Alternatif Modellerin Açık Müze Alanı Ankara" başlıklı atölye çalışması çerçevesinde, Erken Cumhuriyet döneminden bu yana farklı konut üretim biçimlerinin sergilendiği başkentin baskın gelişim bölgesi olan Batı Ankara bağlamında üretilen konut tipleri atlasının çıktıları irdelenmektedir. Farklı konut dokularının dağılımı, kentteki göreli yoğunlukları ve örüntü özelliklerine odaklanan haritalama çalışması, derinliği merkezden 25 kilometreyi bulan bir alan içerisindeki konut dokularına ait yapı tiplerinin belirlenmesi ve görselleştirilmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Haritalamaya konu olan başlıca konut tiplerinin bölge bütünü ve kent alt parçalarındaki içsel dağılımı özellikle tipolojik çeşitlilik ve morfolojik süreklilik bağlamında Ankara konut gelişimi üzerine bir dizi saptama ve yorumu olanaklı kılmaktadır. Bu bildiri kapsamında temel olarak 'atlas'ın bir tipo-morfolojik araştırma aracı olarak işlevlendirilmesinin sağlayacağı olanaklar, tartışmaya açılmaktadır. Çalışmada, çevrim içi harita ve uydu görüntülerini altlık olarak kullanan, basit grafik eleman- lar yoluyla kişiselleştirilmiş haritalama çalışmalarının yapılmasını sağlayan ve izleyiciye statik haritaların aksine farklı ölçeklerde algılama olanağı sunan etkileşimli bir haritalama tekniği kullanılmıştır. Teknik, bu çalışma kapsamında alternatif bir haritalama ve morfolojik çözümle- me yöntemi olarak önerilmektedir. Söz konusu haritalama çalışması sonucu Ankara'nın konut gelişimi üzerine yapılmış olan de- ğerlendirmede Türkiye'nin ana akım konut üretim biçimlerinin var olan kısıt ve sorunlarına yönelik eleştirel bir okuma tipo-morfolojik bir bakış açısı ile okuyucuya sunulmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Balamir, A., Atabaş, K., Çalışkan, O., Parlak Temizel, N. (2019). "Alternatif Model- lerin Açık Müze Alanı Ankara", Konut Atölyesi Raporu, AnkaRA Restorasyon Atöl- yeleri. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 5 Ekim-16 Aralık.

Caniggia, G. ve Maffei, G. L. (1979) Composizione architettonica e tipologia edilizia: Lettura del'edilizia di base. Venice: Marsilio Editori. (Architectural Composition and Building Typology: lnterpreting Basic Building, çeviren Susan Jane Fraser. Florence: Alinea Editrice, 2001.)

Çalışkan, O. (2004) Sürdürülebilir Kent Formu: Derişik Kent. Planlama 2004/3, 33- 54.

Çalışkan, O. (2009) Forming a Capital: Changing Perspectives on the Planning of An- kara (1924- 2007) and Lessons for a New Master-Planning Approach to Developing Cities. Footprint 3(5), 23-53.

Keskinok, Ç., (2005). Ankara Kenti'nin Planlı Gelişimi Açısından Batıkent Projesi'nin Önemi Planlama ve Tasarım Sürecine İlişkin Eleştirel Değerlendirme. T. Şenyapılı, ed., 'Cumhuriyet'in 'Ankara'sı, Ankara: ODTÜ Geliştirme Vakfı, 120-152.

Sargın, G. A. (ed.) (2012). Ankara Kent Atlası. Ankara: TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi.

Ünlü, T., Baş Y. (2017). Morphological processes and the making of residential forms: Morphogenetic types in Turkish cities. Urban Morphology 1(2), 105-122

Vernez Moudon, A. (1994) Getting to Know the Built Landscape: Typomorphology.

K. A. Frank ve L. H. Schneekloth, ed., Ordering Space: Types in Architecture and Design, New York: Van Nostrand Reinhold, 289-311.

Çevrimiçi Kaynaklar

URL-1 https://maphub.net/atolye8/atolye8_map_2304_1728, erişim 1 Haziran 2021

URL-2 https://www.youtube.com/watch?v=y-emvuJME8g, erişim Nisan 2021

URL-3 https://www.youtube.com/watch?v=evXy6L7cn_E&list=PLh9OvCYF61xSZ K9josj1cyF2RbBVU5oG7&index=2&t=4s, erişim Nisan 2021

İndir

Yayınlanmış

2022-05-08

Nasıl Atıf Yapılır

Parlak Temizel, N., Çalışkan, O., Balamir, A., & Atabaş, K. . (2022). Bir Tipo-Morfolojik Okuma Aracı Olarak Atlas: Batı Ankara’nın Konut Tipleri Atlası İçin Bir Deneme. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (III. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara), 1155–1169. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/185

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri