Kentsel Morfoloji Alanı Kurulurken

Yazarlar

  • Murat Güvenç

Anahtar Kelimeler:

Kentsel Morfoloji- Alan

Özet

Ülkemizin farklı kurumlarında kentsel morfoloji araştırmalarına ve bu konuda uygulamalara imza atmış bilim insanlarını ve uzmanları bir araya getiren bu toplantıya davet edilmiş olmaktan onur duydum. İçten teşekkür ederim. Kent araştırmaları alanında kent planlama, kent coğrafyası, restorasyon, mimarlık tarihi, peyzaj vb. disiplinlerden daha uzun geçmişe sahip kentsel morfoloji alanının kurumsallaşma süreci görece yakın tarihte tamamlandı.

Bilgi toplumuna geçiş sürecinde disiplinler arası sınırların belirsizleştiği bir dönemde yeni bir disiplinin kurumsal kimlik kazanması kuşkusuz beklenmedik bir gelişme. Konuşmamda bu gecikmenin ve hızlı yükselişin nedenlerini irdeleyip açıklamaya, akademik kurumsallaşma sürecinin kırılma noktalarını açığa çıkarmaya çalışacağım. Bunu bir sunuş konuşmasının kısıtlayıcıları altında gerçekleştirmek zorundayım. Kaynak, ayrıntı ve örnekleri metinde dipnotlarda belirteceğim. Sayısal beşerî bilim yaklaşımının1 önem kazandığı bir bağlamda, zamanın ruhuna aykırı görünen yeni bir alanın kuruluşu acaba ne ölçüde geçerlidir? İlk bakışta anakronik görünen bu gelişme nasıl açıklanabilir? Bu soruları kent çalışmaları alanının günümüzdeki durumunu2 dikkate alarak değerlendirmeye, bu gecikmeli kurumsallaşma sürecinin Türkiye’deki morfoloji çalışmaları açısından anlamını, yarattığı fırsatları, yol açabileceği kurumsal sıkıntıları tartışmaya çalışacağım.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Barke, M.,2019, Fringe Belts, J.W.R. Whitehand and the Historic-Geogaphical Approach to Urban Morphology, Vitor Oliveira (der.) Springer, s.56-7.

Registration Mark, matbaacılıkta, kullanılan ve farklı renklere ait baskı kalıplarını hizalayarak renklerin birbirine karışmasını engelleyen nirengilerdir. Bu hizalama gerçek dünyanın geçerli temsiline olanak sağlar. Bu konuda ayrıntılı bir tartışma için bkz: Kropf, K., 2009 Aspects of urban form, Urban Morphology 13 (2), 105-20.

İndir

Yayınlanmış

2018-11-02

Nasıl Atıf Yapılır

Güvenç, M. (2018). Kentsel Morfoloji Alanı Kurulurken. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, (II. Kentsel Morfoloji Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul), 73–79. Geliş tarihi gönderen https://tnum.org.tr/index.php/tnum/article/view/70

Benzer Bildiriler

1 2 3 4 > >> 

Bu bildiri için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.